Nemzetközi foci

München 20 százalékos kihasználtságot vállal a foci-Eb-re

FrankHoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
FrankHoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

A müncheni Allianz Arena lelátójának mindössze egyötödét tölthetik meg szurkolók az idén nyárra halasztott labdarúgó Európa-bajnokságon. A városi sportbizottság szerdai ülésén három változatról tárgyaltak: a zárt kapus meccsrendezésről, a húsz százalékos, valamint a negyven százalékos kapacitásról, írja az MTI.

A koronavírus-járvány aggasztó adatai, a fertőzések növekvő száma miatt a harmadik forgatókönyvet senki nem tartja megvalósíthatónak, ezért a német szövetség (DFB) azt közölte az európai szövetséggel (UEFA), hogy az Allianz Arena lelátójának mindössze egyötödét tölthetik meg szurkolók.

„Ez egy hatalmas stadion. Ha csak minden hetedik helyet foglalhatnak el, akkor is tízezer ember gyűlhet össze, ami a hangulat szempontjából nagy nyereség lenne egy teljesen üres stadionhoz képest” – mondta Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.

Dieter Reiter, München főpolgármestere a múlt héten a világjárványra hivatkozva azt mondta, lehetetlenség garantálni, hogy nézők előtt játsszák a nyári meccseket. A müncheniek azonban azt kockáztatnák ezzel, hogy elveszítik három csoportmérkőzésük és egy negyeddöntő rendezésének lehetőségét, Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke ugyanis március elején kijelentette: a helyszíneknek garantálniuk kell, hogy beengedik a szurkolókat a stadionokba, különben nem rendezhetnek meccseket.

Kapcsolódó
Teltházas budapesti Eb-meccseket tűzött ki célul az MLSZ
Biztosan lesznek nézők a torna nyolc helyszínén, de eltérő arányban töltenék meg a stadionokat a szervező országok.

A német válogatott a bajor fővárosban fogadja három csoportriválisát, a világbajnok francia, az Európa-bajnok portugál, valamint a magyar csapatot. A müncheni szervezők március közepén kijelentették, hogy az érvényben lévő szigorú járványügyi előírások ellenére szeretnének társrendezők maradni, és többféle forgatókönyvvel készülnek, hogy a szurkolók jelen lehessenek az Allianz Arenában. Hangsúlyozták: München visszalépése nem téma. Rainer Koch, a DFB alelnöke elárulta, az UEFA feltétlenül azt akarja, hogy München a rendező városok között maradjon.

A tornát június 11. és július 11. között Európa 12 nagyvárosában – Budapesten, Londonban, Münchenben, Bakuban, Szentpéterváron, Rómában, Koppenhágában, Bukarestben, Amszterdamban, Dublinban, Bilbaóban és Glasgow-ban – rendezik. Ezek közül kilenc város – köztük Budapest – ígéretet tett a nézők beengedésére, München mellett Bilbao és Dublin sorsa kérdéses.

Budapest volt az egyedüli, amelyik teltházas meccsekben reménykedik.

Az UEFA a jövő héten hoz végleges döntést a helyszínekről.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik