Nemzetközi foci

Orbán még sohasem nyert Lewandowski ellen, most megtörné az átkot

Ralf Ibing / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance
Ralf Ibing / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance

Játszhatott volt a lengyel és a német válogatottban, azonban mégis Magyarországot választotta Willi Orbán, aki csütörtök este megpróbálja megállítani Robert Lewandowskit – írta cikkében a Sportowe Fakty internetes portál.

Kapcsolódó
Rossi terve készen, ezzel a felállással kezdhetjük a vb-selejtezőt
Azt még nem tudja, milyen elképzelésekkel lép pályára Lengyelország, de a magyar válogatott felkészült.

A cikk arról ír, hogy 2017-ben Lengyelországban vita alakult ki arról, hogy az RB Leipzigben rendszeresen játszó Willi Orbánnak van-e esélye arra, hogy bekerüljön a válogatottba. Az esély adott volt, hiszen édesanyja lengyel származású.

„Az édesanya korábban komoly erőfeszítéseket tett, megkeresett minket, és elmondta, hogy a fia szeretne az utánpótlás-válogatottunkban játszani” – nyilatkozta Maciej Chorazyk, aki néhány éve azért volt felelős a lengyel szövetségben, hogy megtalálta a lengyel származású futballtehetségeket.

Kapcsolódó
Sousa: A magyar csapat kiforrottabb, de ezt minőséggel ellensúlyozni tudjuk
Csütörtökön számunkra is elkezdődik a világbajnoki selejtezősorozat, egyből a csoport egyik favoritja, Lengyelország lesz az ellenfél.

Négy éve azonban a válogatott védelmének az erőssége Kamil Glik és Michal Pazdan volt, rajtuk kívül bevetésre várt a Palermóban szereplő Thiago Cionek, illetve az azóta is a Southamptonban szereplő Jan Bednarek.

A végső döntést aztán a lengyel szövetség elnöke, Zbigniew Boniek hozta meg, aki kijelentette, megvannak a megfelelő játékosaik és ezt a témát lezártnak tekinti.

Az esetet a futballista jogi helyzete is bonyolította: édesanyja, miután Németországba emigrált, lemondott a lengyel állampolgárságról. Bár később megpróbálta visszaszerezni, nem sikerült, így Willi Orbán sem pályázhatott a lengyel állampolgárságra.

„A tények azt mutatták, hogy Orbánnak a törvény szerint nincsenek lengyel gyökerei, útlevelet pedig csak az elnök engedélyével lehetett volna megszerezni” – magyarázta Chorazyk.

A német válogatottnál nem sok esélye lett volna, így végül 2018-ban a magyar válogatottban debütált.

Apám magyar, ezért érzelmileg mindig is kötődtem ehhez az országhoz

– mondta tavaly, megmagyarázva a döntését.

A 28 éves labdarúgó nagyon elhivatott és nem bulizós típus. Azt mondta, kerül minden kísértést, és már kiskorától kezdve a céljai elérésére összpontosított.

„Nagyon korán tudtam, mit akarok, és bár 16-17 évesen számos kísértés ért, tudtam vigyázni” – mondta. Ez a szemlélete az életkor előrehaladtával semmit sem változott, amikor a magyarok kijutottak az idei Európa-bajnokságra, ő akkor sem pezsgőzött.

„Vannak olyan pillanatok az életben, amelyeket ki kell élvezni. De gyermekkorom óta úgy neveltek, hogy mindig a következő célra, a következő mérkőzésre koncentráljak. Ez csak akkor tehető meg, ha sportolóként élünk a pályán kívül is. Ráadásul annak, aki nem iszik alkoholt, egy-két pohár bor bőven elég a szórakozáshoz” – magyarázta.

Orbán a 2021-22-es szezonban már 32 meccset játszott, ott volt a pályán a Bayern München ellen, december 5-i, 3-3-as döntetlennek véget ért bajnokin is – igaz, csupán a 78. percben állt be csereként.

Eddig hét alkalommal játszott Robert Lewandowski ellen, de még sohasem volt győztes csapat tagja: háromszor döntetlen lett az eredmény, négyszer pedig a vesztes oldalon szerepelt.

Olvasói sztorik