Nemzetközi foci

Döbbenet Zágrábban, a Dinamo kiverte Mourinhóékat

Damir SENCAR / AFP
Damir SENCAR / AFP

Egy hete Harry Kane duplájával simán győzött a Tottenham a Dinamo Zagreb ellen a labdarúgó Európa Liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, így aztán kevesen hitték, hogy José Mourinho csapata bajba kerülhet a horvátországi visszavágón.

Kapcsolódó
EL: óriási bravúrt ért el idegenben a Manchester United
A Slavia Praha a Leicester City után a Rangerst is idegenben búcsúztatta az Európa Ligában.

Főleg úgy, hogy a Dinamo edzője, Zoran Mamic a hétvégén elhagyta csapatát, miután adócsalás miatt négy év és nyolc hónap börtönbüntetést kapott. A helyére addigi segítője, Damir Krznar ugrott be, aki első mérkőzésén mindjárt a Spurs ellen próbálkozhatott.

Davor Suker, a horvát szövetség elnöke úgy fogalmazott a meccs előtt, hogy egy gól visszahozhatná a reményeket, ez azonban sokáig nem jött össze.

A 62. percig 0-0 volt az eredmény, akkor Mislav Orsic kapott jó labdát a 16-os bal sarkánál, egy csellel tisztára játszotta magát, majd óriási gólt lőtt a bal felső sarokba (1-0).

A 82. percben ismét ő villant, és 11 méterről szerzett góljával kiharcolta a hosszabbítást (2-0).

Ezek után ki más lőhette volna tovább a horvátokat, mint Orsic, aki a 106. percben is betalált, kiejtve ezzel a londoniakat (3-0).

Az Arsenal házigazdaként 1-0-ra kikapott a görög Olympiakosztól, de az első meccs 3-1-es megnyerésének köszönhetően szintén továbbjutott. Statisztikai érdekesség, hogy a görögök sorozatban harmadszor nyertek az Arsenal vendégeként – erre eddig egyetlen csapat sem volt képes a nemzetközi kupákban.

Az AS Roma kettős győzelemmel búcsúztatta az ukrán Sahtar Donyeck csapatát. Az olaszok az egy héttel ezelőtt hazai pályán 3-0-ra megnyert első mérkőzés után a párharc csütörtöki, kijevi visszavágóján – Borja Mayoral duplájával – 2-1-re győztek.

A norvég Molde FK 2-1-re nyert a Granada ellen a Puskás Arénában rendezett visszavágón, a továbbjutásnak azonban a spanyolok örülhettek.

Európa Liga, nyolcaddöntő, visszavágók

Dinamo Zagreb (horvát) – Tottenham (angol) 3-0 (0-0, 2-0, 2-0) – hosszabbítás után
gól: Orsic (62., 83., 106.)
Továbbjutott: a Dinamo Zagreb, 3-2-es összesítéssel.

 

Molde (norvég) – Granada (spanyol) 2-1 (1-0)
gól: Vallejo (öngól, 29.), Hestad (90., 11-esből), illetve Soldado (72.)
Továbbjutott: a Granada, 3-2-es összesítéssel.

 

Arsenal (angol) – Olympiakosz (görög) 0-1 (0-0)
gól: el-Arabi (51.)
Továbbjutott: az Arsenal, 3-2-es összesítéssel.

 

Sahtar Donyeck (ukrán) – AS Roma (olasz) 1-2 (0-0)
gól: Moraes (59.), illetve Mayoral (48., 72.)
Továbbjutott: az AS Roma, kettős győzelemmel, 5-1-es összesítéssel.

Olvasói sztorik