Nemzetközi foci

Klopp kizárta, hogy német kapitány legyen

Clive Brunskill / POOL / AFP
Clive Brunskill / POOL / AFP

A nyári Európa-bajnokság után nem folytatja munkáját a német labdarúgó-válogatottnál Joachim Löw szövetségi kapitány. A sajtó az egyik legesélyesebb jelöltnek a Liverpool menedzserét, Jürgen Kloppot tartotta, aki viszont jelezte, a nyártól nem lesz elérhető erre a feladatra.

Kapcsolódó
Joachim Löw az Európa-bajnokság után távozik a német válogatott éléről
Hivatalosan bejelentették a torna utáni távozását.

Klopp kizárta annak a lehetőségét, hogy átvegye a válogatottat.

Hogy nyártól elérhető leszek-e? Nem. Számtalan jó német edző van, valaki más majd elvégzi a munkát. Biztos vagyok benne, hogy a német szövetség jó megoldást talál

– idézte a Sky Sports.

Megszólalt a korábbi magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus is, aki szerint Ralf Rangnick a legesélyesebb jelölt.

A németek 150-szeres válogatott világbajnoka a Sky televízió szakértőjeként kedden azt mondta: nagyszerű döntésnek tartja, hogy a 61 éves Löw maga kérte felmentését a 2022-es világbajnokság végéig szóló szerződéséből, amibe a német szövetség (DFB) beleegyezett. Hozzátette, ezzel egy régóta vitára okot adó helyzetet szüntettek meg.

Ezzel levették a nyomást a csapatról. A legjobbkor

– idézte Matthäust az MTI.

A németek 2014-ben megnyerték a világbajnokságot, de négy évvel később, Oroszországban óriási meglepetésre csoportjukban az utolsó helyen végeztek, és így a nyolcaddöntőbe sem jutottak be. Sokan már akkor az együttest 2006 óta irányító Löw távozását követelték, a kritikus hangok pedig november közepén erősödtek fel ismét, amikor a válogatott 6-0-ra kikapott a spanyolok vendégeként a Nemzetek Ligája csoportkörének utolsó fordulójában.

Matthäus azt mondta: sok szakembert lát, aki nagyon szívesen betöltené a pozíciót, de őt magát nem foglalkoztatja ez a kérdés.

„Fölösleges abban reménykedni, hogy a Liverpool továbbra is gyengén szerepel, Jürgen Kloppot pedig menesztik. Csapatával együtt ugyan jelenleg mély válságban van, de 2024 nyaráig él a szerződése. Hansi Flick neve is újra és újra felmerül, de ő meg a Bayern Münchenhez van hosszú távra elkötelezve. Ezzel szemben Ralf Rangnick szabad, és új munkáltatót keres” – nyilatkozta Matthäus.

A 62 éves Rangnick 1983 óta edzősködik, az elmúlt húsz évben élvonalbeli német kluboknál (Stuttgart, Hannover, Schalke, Hoffenheim, RB Leipzig) dolgozott, illetve sportigazgató volt a Red Bull Salzburgnál.

Legutóbbi, lipcsei állomáshelyén kétszer (2015-16 és 2018-19) a kispadról irányította a szakmai munkát, miközben 2012 nyarától hét éven át az egyesület sportigazgatójaként is tevékenykedett. A Schalkéval bajnoki ezüstérmes volt (2005), a Német Kupát megnyerte (2011) az együttessel, amely vezetésével további egy alkalommal (2005) döntőbe is jutott a hazai kupasorozatban. Az RB Leipziggel 2019-ben döntős volt a Német Kupában.

Olvasói sztorik