Nemzetközi foci

Két donornak köszönheti életét a válogatott labdarúgó

Ian KINGTON / AFP
Ian KINGTON / AFP

Minden bizonnyal befejezi aktív pályafutását Kevin McDonald, a Fulham középpályása, aki krónikus vesebetegsége miatt szervátültetésre készül áprilisban.

Kapcsolódó
Csaknem száz éve nem volt olyan Angliában, mint az idei szezonban
A Manchester United és a Chelsea hozta össze a különös statisztikát.

A 32 éves, ötszörös skót válogatott labdarúgó 12 éve együtt él a betegségével, de állapota romlott, így a műtét elkerülhetetlenné vált. Azt mondja, elfogadja azt is, ha esetleg idő előtt befejeződik a karrierje.

A futball nagyszerű, de szeretnék megbizonyosodni arról, hogy minden rendben van, és újra normális életet élni

– nyilatkozta.

McDonald reméli, hogy a műtét és a három hónapos felépülési időszak után is folytathatja a futballt, de ha nem, akkor ebben a szezonban már megkezdte az edzőmunkát is a Fulham U23-as és U18-as csapatai mellett.

„Akarok-e futballozni? Készen állok-e fizikailag és szellemileg vagy inkább edzőként folytatom? Nem tudom, amíg nem esetem át a műtéten, és nem látom, hogy érezem magam” – tette hozzá.

McDonald 2016-ban érkezett a Wolverhamptontól, eddig 128 alkalommal lépett pályára a Fulham színeiben, de betegsége miatt ebben a szezonban nem szerepelt a londoniaknál, és visszautasította a kölcsönadást is.

A műtétre márciusban került volna sor, de a koronavírus miatt minden transzplantációt elhalasztottak. Reméli, hogy áprilisban sikerrel jár, testvére és egyik legjobb barátja egyaránt felkészült arra, hogy vesedonor legyen.

„Az egész karrierem során arra készültem, hogy a végcél a transzplantáció lesz. Azt szerettük volna, ha ez a futball után következik be, de ahogy a legújabb teszteredmények mutatták, felgyorsult a folyamat. Folytathatnám a futballt, ha hetente négyszer dialízisen esek át. De eljött az a pont, amikor már lépni kell. Előnyöm, hogy élő donorom van, nekik köszönhetem az életemet.”

Olvasói sztorik