Nemzetközi foci

„Nem nézhetjük tétlenül, hogy emberek halnak meg a futball nevében”

Karim JAAFAR / AFP
Karim JAAFAR / AFP
A Tromsö csapata felszólította a Norvég Labdarúgó Szövetséget, hogy akkor is bojkottálja a 2022-es katari világbajnokságot, ha a válogatott sikerrel vívja meg a kvalifikációt.

A jövő évi világbajnokság miatt évek óta erős kritika éri a rendező országot, illetve a nemzetközi szövetséget, nem csupán azért, mert a korrupció is közrejátszhatott az esemény odaítélésében, hanem, mert az építkezések során rosszul bántak a munkásokkal.

Kapcsolódó

A Guardian a héten azt írta, több mint 6500-an haltak meg Katarban a készülődés során.

„Úgy érezzük, hogy ideje továbblépnünk a következő lépésre: bojkott! – írta a Tromsö futballklub hivatalos honlapja.

Kapcsolódó
Akár bojkottálhatják is az amerikaiak a pekingi téli olimpiát
Még nem született végleges döntés, mondta a Fehér Ház sajtótitkára.

„Örülünk, hogy sokan szeretik a futballt, és ez azt jelenti, hogy sokan fektetnek be a sportágba. A pénz a sport részévé vált és mindig is része lesz. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy egyszerre fogadjuk el a korrupciót, az életveszélyes munkakörülményeket, és más irányba nézünk, amikor atrocitások történnek.

A Tromsö IL úgy véli, ideje megállni és visszalépni néhány lépést. El kellene gondolkodnunk azon, mit jelent a futball, és miért szeretik oly sokan. Az a tény, hogy a korrupció, a modern rabszolgaság és a halott munkások magas száma a legfontosabb, a világbajnokság alapja, az egyáltalán nem elfogadható.

Már nem ülhetünk és nézhetjük tétlenül, hogy emberek halnak meg a futball nevében.

A Tromsö IL felszólítja a Norvég Labdarúgó Szövetséget, hogy támogassa a 2022-es világbajnokság bojkottját. Úgy gondoljuk, hogy ha Norvégia a közelgő selejtezőkön kvalifikálja magát, akkor sem szabad Katarba utaznia.”

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik