Nemzetközi foci bajnokok ligája

Hátrányban a Juve, Haalandra elfogytak a jelzők

MIGUEL RIOPA / AFP
MIGUEL RIOPA / AFP
A Porto két villámgyors góllal sokkolta a Juventust a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, és 2-1-es előnyből várja a visszavágót. A Sevilla ugyan korán vezetést szerzett a Borussia Dortmund ellen, de aztán beindult Erling Haaland, aki duplázott és gólpasszt is adott, ugyanakkor még ez a párharc is nyílt.

Porto – Juventus 2-1

Ha van rossz meccskezdés… azt a Juventus bemutatta. Az olaszok már rögtön a mérkőzés elején eladták a labdát a saját tizenhatosukon belül – Bentancur passzolt haza röviden –, Taremi pedig bevetődve megszerezte a vezetést a portugáloknak. 63 másodperc telt el a meccsből. A Porto ezután fegyelmezetten védekezett, ami látványosan nem ízlett a Juvénak, komoly helyzete nem is volt a hazai csapatnak, amely sérülés miatt Chiellinit is elveszítette.

A második félidő elején még hamarabb összejött az újabb hazai találat, mindössze 19 másodperc kellett hozzá.

A vendégek gyakorlatilag labdába sem értek, a portóiak pedig parádésan építették fel ilyen gyorsan a támadásukat, Marega duplázta meg az előnyt. Ezzel még nem volt vége, nem sokkal később Szczesnynek kellett nagyot védenie Oliveira löketénél. Marchesinnek a 71. percben kellett az első nagyobb védést bemutatnia, Chiesa megpattanó lövését paskolta oldalra.

A 83. percben sikerült visszajönnie a párharcba a Juventusnak, amikor a bal oldalon Rabiot szépen indult meg, a tizenhatos mellől középre lőtte a labdát, a második hullámban érkező Chiesa pedig szépített. Szinte azonnal volt még egy gólszerzési helyzete a vendégcsapatnak, de Morata a kapusba lőtt – ráadásul lesről indult, szóval, ha be is talált volna, elvették volna a gólt. Ugyan az egyenlítés nem jött össze – pedig a 94. percben a végig nagyon csendes Cristiano Ronaldót sodorták el a tizenhatoson belül, de még csak vissza sem nézték az esetet –, elnézve azt, mennyire szenvedett a mérkőzés nagy részében a Juventus, az egygólos különbség nem olyan vészes.

Sevilla – Dortmund 2-3

Kifejezetten jól indult a mérkőzés a sevillai szempontból, Suso megpattanó lövése ugyanis már a 7. percben beakadt a dortmundi kapuba. Ez az előny azonban nem tartott sokáig, Dahoud ugyanis egy távoli bombával kiegyenlített, majd az ekkor gólpasszt jegyző Haaland duplázott a szünetig.

A 20 éves norvég csatár 13 Bajnokok Ligája-mérkőzésen már 18 gólnál jár, ez korábban még senkinek nem sikerült. Dortmundi színekben hét találkozón jutott el tíz találatig a sorozatban, ami rekord – a korábbi csúcsot Roy Makaay tartotta, neki tíz mérkőzés kellett a Bayernben tíz BL-gólhoz.

Ezen felül ráadásul az eddigi összes ellenfél ellen gólt szerzett a BL-ben, akivel szembe találta magát, hogy még tovább fokozzuk a teljesítményét.

Sokáig ötlettelennek tűnt a Sevilla a fordulást követően, mígnem a csereként beállt Rodriguez a kapufát találta el szabadrúgásból a 73. percben. A hajrában egy védelmi hibát vátott gólra aztán a spanyol csapat, De Jong találata pedig azt jelenti, hogy minimális a különbség a két csapat között a visszavágó előtt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés

FC Porto (portugál)-Juventus (olasz) 2-1 (1-0)
gól: Taremi (2.), Marega (46.), illetve Chiesa (82.)

 

Sevilla (spanyol)-Borussia Dortmund (német) 2-3 (1-3)
g.: Suso (7.), L. de Jong (84.), illetve Dahoud (19.), Haaland (27., 43.)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik