Nemzetközi foci

Bekapta felesége gyógyszerét, ezért 12 hónapra eltiltották Európa legtehetségesebb kapusát

Ritzau Scanpix / AFP
Ritzau Scanpix / AFP

Az Európai Labdarúgó Szövetség fegyelmi testülete, az UEFA doppingvétség miatt 12 hónapos felfüggesztést szabott ki Andre Onanára – számolt be az Ajax hivatalos honlapja. A holland rekordbajnok kapusa október 30-án reggel rosszul érezte magát, ezért bekapott egy Lasimac nevű tablettát, egy olyan gyógyszert, amelyet korábban feleségének írt fel az orvos.

Pechére aznap meglepetésszerű doppingvizsgálatot tartottak, amely a kapus vizeletében egy Furoszemid nevű anyagot mutatott ki. A Furoszemid hazánkban is forgalomban van tabletta formájában. Vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő készítmény. Elsősorban a só, illetve ennek következtében a víz visszaszívódását gátolja a vesében, így érve el a vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő hatást. Mindez csak azért fontos, mert nem a teljesítmény fokozására szolgál.

Kapcsolódó
Ismét meglebegtették Szalai Ádám hazaigazolását
Magyarországon február 15-ig lehet igazolni. Addig így, vagy úgy, de eldől a kérdés.

Az UEFA fegyelmi testülete kijelentette, hogy Onanának nyilván nem állt szándékában csalni, ugyanakkor a hatályos doppingellenes szabályok ellen vétett, mert egy sportolónak minden körülmény mellett biztosítania kell, hogy tiltott anyag ne kerüljön a szervezetébe.

Onana és az Ajax természetesen fellebbezést nyújt be a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS).

Edwin van der Sar, az Ajax ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: „Ez szörnyű kudarc, a játékosunk és természetesen klub számára is. Andre kiemelt kapusunk, 2015 óta erősíti az Ajax csapatát, és nagyon népszerű a szurkolók körében. Bíztunk a felfüggesztett, vagy a tizenkét hónapnál jóval rövidebb büntetésben, mert vitathatatlanul véletlenül vétett, nem volt célja a testének erősítése és a teljesítményének a fokozása. ”

Kapcsolódó
josé mourinho
Mourinho suttyó üzemmódba kapcsolt a Chelsea elleni bukott rangadó után
Gareth Bale-ről kérdezték, nem volt épp túl udvarias a válasza. És akkor még finoman fogalmaztunk.

A transfermarkt.com szerint 36 millió euróval Onana az Ajax legértékesebb játékosa. Az utóbbi időben napi szinten találgatták, a négy európai topbajnokságból melyik nagy klub lesz a még csak 24 éves kapus következő állomása.

Kapcsolódó
Csodagyereket igazolt a ghánai harmadosztályból az MTK
A 18 éves srácon kívül a 29 éves Marko Perkovicot Szlovéniából szerződtették.
Olvasói sztorik