Nemzetközi foci

Az afrikai fociban beindult a koronavírus-csalás

Khaled DESOUKI / AFP
Khaled DESOUKI / AFP

Elég furcsa helyzetbe került a ghánai Asante Kotoko labdarúgócsapata, amely a vádak szerint előbb hamis koronavírus-teszteket csinált, hogy így akadályozza meg mauritániai ellenfele pályára lépését a Bajnokok Ligájában. Majd amikor ily’ módon továbbjutott, ugyanígy járt, csak már szenvedő alanyként.

Kapcsolódó
Végigsöpört a koronavírus Portugália legsikeresebb klubján
Tizenheten lettek fertőzöttek, köztük az elnök is.

Az afrikai szabályok értelmében a hazai csapatnak kell elvégeztetnie a koronavírus-vizsgálatokat. Az Asante Kotoko november végén 1-1-es döntetlent ért el az FC Nouadhibou otthonában, majd a december 6-i, ghánai visszavágó előtt kiderült, a mauritániaiak 16 játékosából kettő pozitív tesztet produkált. Miután nem tudott a mérkőzés megtartásához szükséges 15 játékost benevezni, a meccset az Asante Kotoko 2-0-val megkapta, és továbbjutott.

A heves tiltakozás miatt (és amiért a mauritániak elutasították az első Covid-teszt eredményét) az afrikai szövetség újabb, független tesztet rendelt el, amely megerősítette a korábbi eredményt –

bár a vendégek állítják, a hazaiak és a tesztlaboratóriumok összejátszottak egymással.

Ironikus módon az Asante Kotoko hasonló sorsra jutott a következő fordulóban, amikor az első meccset 1-0-ra elveszítette otthon, de Szudánban már pályára sem léphetett, a vizsgálatok ugyanis hét játékosnál mutattak ki hasonlót. Így aztán ezúttal a szudáni al-Hilalé lett a mérkőzés 2-0-val.

Egy veterán ghánai edző, Josef Emmanuel Sarpong felszólította az Afrikai Labdarúgó Szövetséget, hogy hozzon olyan intézkedéseket, amelyek biztosítják, a koronavírustesztek nem kerülnek illetéktelen kezekbe és nem élnek vissza azokkal.

A csalás nemcsak aláássa az afrikai elitversenyek tekintélyét, de olyan csapatokat juttat előnyhöz, amelyek nem érdemlik meg a továbbjutást. Ha a teszteket a hazai csapat végezteti el, akkor mindig találnak arra módot, hogy a vendégek számára kedvezőtlen eredmények szülessenek.

Olvasói sztorik