Nemzetközi foci

Sokk Göteborgban: két hónapja bajnok lett, most felszámolják a futballcsapatot

Jose Breton / NurPhoto via AFP
Jose Breton / NurPhoto via AFP

November 7-én a Kopparbergs/Göteborg FC labdarúgócsapata történelmi diadalt aratva megnyerte a női bajnokságot, decemberben még a Manchester City ellen vívott Bajnokok Ligája-mérkőzést, hogy aztán a kiesés másnapján a klubvezetés sokkoló hírt közöljön: ennyi volt, vége, a felnőtt csapat megszűnik.

A döntést hivatalosan a Manchester City elleni BL-búcsú másnapján, december 17-én hozták meg (magyar vonatkozás, hogy az angliai 3-0-s vereséggel zárult meccset Kulcsár Katalin vezette), de csak most, december végén közölték játékosokkal.

Lehet, hogy a sokk rossz szó, de erre senki sem számított: nem játszunk a 2021-es élvonalbeli bajnokságban

nyilatkozta Peter Bronsman klubelnök.

„2003-ban a göteborgi politika megbízásából kaptunk egy beruházási lehetőséget a göteborgi női labdarúgásba. Akkor azt hittük, hogy megtehetjük. 17 évvel később megtettük, amit ígértünk. Sok példaképet neveltünk, háromszor megnyertük a Svéd Kupát, most pedig egy aranyéremmel búcsúzunk.”

Bronsman úgy véli, hogy Európa elit csapatai túl messze járnak a fejlődésben, és esély sincs arra, hogy utolérjék őket.

„Közel 20 éven keresztül segítettük a göteborgi és svéd női futball fejlődését. A nemzetközi érvényesülés érdekében meggyőződésem, hogy a női labdarúgásnak ugyanolyan erőforrást kell kapnia, mint a férfiaknál. Szomorú, de hosszú távon tekintve mindenképpen helyes döntést hoztunk meg” – tette hozzá.

A Göteborg FC megtartja 17 és 19 éves csapatait, azaz a klub megmarad, de az élvonalban már nem vesz részt.

A játékosok szabadon távozhatnak, sőt, a klub arra is garanciát vállalt, hogy mindenkinek (köztük kilenc válogatott labdarúgónak) segít új csapatot találni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik