H. F. Davis/Topical Press Agency/Getty Images
Nemzetközi foci sport

Öt néző is beszállt a karácsonyi futballmeccsbe, de 18-0-s vereség lett a vége

Az angol labdarúgásban évtizedek óta hagyomány, hogy karácsony másnapján, azaz december 26-án mérkőzéseket rendeznek. De ez sokáig december 25-én is így volt: a ritka munkaszüneti napok egyikeként ez jelentette az igazi karácsonyi, családi összejöveteleket a férfiaknak, amit a karácsonyi ebéd előzött meg vagy követett.

Kapcsolódó
Karácsonyi futballmérkőzés a lövészárkok poklában
105 éve brit és német katonák fittyet hánytak a háborúra, fegyverszünettel és focival ünnepeltek.

Érdekesség, hogy amíg 1957-ben még 38 ligameccset vívtak december 25-én (köztük olyan csemegékkel, mint a Chelsea–Portsmouth 7-4-es vagy a Swansea–Bristol Rovers 6-4-es összecsapás), addig két évvel később már csak két bajnokit játszottak. A legutolsó december 25-i angol bajnokira 1965-ben került sor, amikor a Blackpool 4-2-re győzött a Blackburn Rovers ellen.

A Guardian felidézett egy kevésbé ismert, mégis elképesztő eredményt, 1940. december 25-én a Norwich 18-0-ra győzte le a Brightont. A háborús évek rendkívüli körülményei más szabályokat is eredményeztek, a furcsa normákba az is belefért, hogy a játékosok vendégszerepelhettek más csapatokban, vagy olyan emberek léphettek pályára, akik igazából nem is voltak futballisták.

Ez történt a már említett nyolcvan évvel ezelőtti mérkőzésen is. Charlie Webb, a Brighton edzője mindössze négy játékossal indult el a 300 km-es útra, a rutinos Joe Wilson mellett három ifjúsági játékos, Roy Watts, Charlie Chase és Charlie Harman tartott vele.

Úgy tervezte, hogy az idegenbeli mérkőzés helyszínén találkozik majd a csapat többi tagjával. A háború miatt azonban senki más nem jelent meg. De Webb nem adta fel, körbesétált és az 1500 néző között önkénteseket keresett, akik esetleg kisegítik. Öten vállalkoztak erre, egyikük a kapus, Bartram volt, aki bizony emlékezetes karácsonyt szerzett magának a bekapott 18 góllal.

Abban az időben volt egy katonai ezred Norwichban állomásozott, tagja volt a Bolton Wanderers középső védője, Jimmy Ithell, aki szintén vállalta a játékot, míg a Norwich átadta egyik ifjúsági játékosát, Derek Dye-t, akinek ez is maradt az egyetlen szereplése pályafutása során.

A Norwichot nem érdekelte a kialakult helyzet, a félidőben már 10-0-ra vezetett, végül a hatgólos Fred Chadwick vezetésével 18-0-ra nyert.

„Vicces helyzet volt, de Webb nem nevetett, amikor a másik hét játékosunk nem érkezett meg. De ragaszkodott hozzá, hogy lejátsszuk a meccset. Nem tudom, ki volt a kapusunk, de teljesen reménytelennek tűnt. Emlékszem, hogy Webb azt mondta a meccs után, milyen büszke ránk.

Tudtuk, hogy nincs esélyünk. Ha jobban belegondolunk, nem is vettük annyira komolyan az egészet. De sohasem felejtem el

– nyilatkozta Charlie Harman 2001-ben.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!