Nemzetközi foci

Gazdaggá tette a futballistákat, de ő maga koldussá vált – 25 éves a Bosman-szabály

Alexandros Michailidis / SOOC / SOOC via AFP
Alexandros Michailidis / SOOC / SOOC via AFP
1995. december 15-én az Európai Bíróság hozott egy ítéletet, amely alapjaiban változtatta meg a kontinens labdarúgását. 25 éves a Bosman-szabály.

Jean-Marc Bosman ügyével kapcsolatban 25 éves született meg a C-415/93 számú határozat, amely kimondta: a szabad munkavállalás a sportolókra is érvényes, azaz a lejárt szerződésű labdarúgókért nem kérhet pénzt a klubjuk, és így a légiósok számát sem lehet korlátozni.

Pedig Bosman nem akart égszakadást és földindulást, egyszerűen zokon vette, hogy klubja, a Liége negyedére akarta csökkenteni a fizetését, majd 1990-ben, szerződése lejárta után hiába vette volna meg a francia Dunkerque, a belgák kilencszeres pénzt kértek érte.

Bosman bírósághoz fordult, és ötéves pereskedés után nyert. Amíg azonban a döntés a játékostársakat gazdaggá tette, addig ő lecsúszott, depressziós lett, teljesen tönkrement.

„1995-ben megnyertem az ügyemet az Európai Bíróságon, de ezért komoly árat fizettem” – nyilatkozta a belga Sporza portálnak adott interjújában.

Soha többet nem kapott munkát, csak a francia másodosztályban és Afrikában próbálkozott, végül a karrierje a vártnál jóval hamarabb befejeződött.

Végig azt gondoltam, hogy az ítélettel mindenkit boldoggá tehetek. De nekem nem volt szerencsém. Ennek ellenére nem bántam meg semmit.

A FIFPro játékos szakszervezete segít nekem kicsit, havi 2000 eurót kapok, bár azt mondták, szerveznek valamit, ami kisegít a bajból.”

Azt mondta, a belga szövetség és tett érte valamit, de ez elsősorban a nyilvánosságnak szólt, igazából senki sem merte igazán kinyilvánítani a véleményét.

Egyedül Adrien Rabiot az, aki megköszönte neki, a jelenleg a Juventusban futballozó középpályás édesanyja néhány évvel ezelőtt letétbe helyezett egy összeget a számára, amiért fia – véleménye szerint részben Bosman érdemei miatt – szerződést köthetett a PSG-vel.

„Ez meglepett, de a többi játékos részéről nem érzek hálát. Egyszer találkoztam Amszterdamban Dries Mertensszel, fel sem ismert…

Pedig vagyonokat szereztem nekik, de ők csak magukra gondolnak, miközben nekem köszönhetik, hogy gazdagok lettek.

Olvasói sztorik