Nemzetközi foci

A futball mentette meg a transznemű nő életét

JUAN MABROMATA / AFP
JUAN MABROMATA / AFP

A Villa San Carlos csatára, Mara Gomez lett az első transznemű nő, aki pályára léphetett az argentin labdarúgó-bajnokságban.

Miután a 23 éves játékos megkapta az Argentína Labdarúgó Szövetség jóváhagyását, a kezdőcsapatban kapott helyet a Lanús elleni 7-1-es vereséggel zárult Primera A-mérkőzésen.

„A futball terápia volt számomra, és álmodni sem mertem volna, hogy valaha a legfelsőbb osztályban lépjek pályára” – mondta Gomez az ESPN-nek.

Néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt erről beszélni, de most új utak nyíltak meg. Ez hatalmas eredmény. Hálás vagyok a klubomnak, a csapattársaimnak és az edzői stábnak azért, hogy ajtót nyitottak: Büszke vagyok, hogy egy közösséget, de a társadalom egy részét is képviselem, tudom, hogy sok ember számára referenciává váltam.

Gomez megköszönte az argentin szövetségnek, amiért amely elfogadta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlását, lehetővé téve számára a profi játékot.

A klub a meccs után mezzel ajándékozta meg a játékost, így ünnepelve „a hatalmas lépést a jogok kibővítésnek útján.”

Gomez számos gratuláló üzenetet kapott, ő pedig azt írta a közösségi médiában:

Ez nem varázslat és nem ajándék, mert nem volt könnyű. Ez a harc, a szenvedés és a szomorúság élete. Sok akadályt kellett legyőzni, de ma lélegzem, a lelkem visszatért a testembe.

Hozzátette, hogy a futball mentette meg az életét.

„A futball akkor jött, amikor szükségem volt rá. Abban az időben, amikor küzdöttem a diszkrimináció és a kirekesztés miatt. Terápiának tekintettem, ám rájöttem, hogy a futball életstílus lehet számomra.”

Olvasói sztorik