ALEJANDRO PAGNI / AFP
Nemzetközi foci

Egymillió embert várnak Maradona búcsúztatására

A szerdán elhunyt Diego Maradona koporsóját a Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozták fel, a szurkolók itt búcsúzhatnak el tőle csütörtökön, napközben. Alberto Fernández argentin köztársasági elnök szerdán háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, az elhunyt családja azonban azt kérte, hogy a ravatalozás ne tartson ilyen hosszú ideig, írja az MTI.

Ezzel együtt egymillió búcsúzóra számítanak.

Minden idők egyik legjobb futballistája 60 éves korában halt meg szívroham következtében – ezt a boncolás is megerősítette. Szerdán, helyi idő szerint 11.30 körül találtak rá az otthonában, élettelenül feküdt az ágyában.

Kapcsolódó
„Diego megszökött a mennyből, és küldetésünk az, hogy dalokkal kísérjük a visszatérését”
Milliók gyászolják Maradona halálát – címlapok a világ minden tájáról.

A holttestét éjjel egy mentőautóval szállították a Casa Rosadába – írta a helyi média. Már napfelkelte előtt ezrek álltak sorba, hogy egy utolsó pillantást vethessenek rá, illetve az argentin zászlóval letakart koporsójára, és a képek alapján volt is némi összetűzés a rendőrökkel. A tisztelői maszkban, biztonsági ellenőrzés után léphetnek be az épületbe, sokan közülük sírnak, mások 10-es mezt dobtak arra az elkerített részre, ahol a koporsó áll.

Halálhírére a tisztelői a főváros központjában álló jelképhez, az obeliszkhez, illetve a Boca Juniors stadionjához, a Bombonerához vonultak, ott emlékeztek rá. A részvétnyilvánítások folyamatosan érkeznek a világ minden részéről.

A Boca Juniors, a Barcelona és a Napoli legendája 1986-ban világbajnoki címre vezette az argentin válogatottat, 1997-ben vonult vissza, edzőnek állt, de azóta egészségi problémákkal küszködött.