Nemzetközi foci

Pelé megható üzenettel búcsúzott Maradonától

FRANKHOERMANN / SVEN SIMON / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
FRANKHOERMANN / SVEN SIMON / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Kapcsolódó cikkek

Káprázatos, hírhedt, kivételes, zseniális, botrányos. A BBC ezekkel a jelzőkkel kezdte a 60 éves korában elhunyt Diego Maradona nekrológját.

Meghalt Diego Maradona
A világbajnok labdarúgó az otthonában kapott szívrohamot. 60 éves volt. Az argentin köztársasági elnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

Az angol közszolgálati csatorna azt írja, Maradona a futballtörténelem egyik legcsodálatosabb képességű játékosa volt, aki valósággal transzba ejtette a drukkereket, de a pályán kívül sokszor okozott botrányt az ügyeivel, például a drogfüggőségével.

Alberto Fernández argentin köztársasági elnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

„Elvittél minket a világ legmagasabb pontjára, és tettél minket rendkívül boldoggá. Te voltál a legnagyobb közülünk. Köszönet, hogy velünk voltál, Diego. Hiányozni fogsz egész életünkben” – írta a politikus.

Maradona európai karrierje során Nápolyban érte el a legnagyobb sikereket, a városban a mai napig hatalmas kultusz övezi a személyét, nem is csoda, hiszen az olasz klub két bajnoki címet, egy olasz kupát és Szuperkupát, valamint egy UEFA-kupát nyert, miután 1984-ben leigazolta az argentin sztárt a Barcelonától.

Örökre a szívünkben maradsz:

A Barcelona is megemlékezett egykori játékosa haláláról, Maradona 1982 és 1984 között három trófeát nyert a katalánokkal.

Köszönünk mindent, Diego, írta a Barcelona Twitter-oldala:

A Boca Juniors volt Maradona pályafutásának második klubja, majd innen vonult vissza 1997-ben. A Buenos Aires-i csapat csak ennyit írt búcsúzásképp: Örök hála.

Az angol Gary Lineker ellenfélként szerepelt Maradona egyik leghíresebb meccsén, az 1986-os argentin-angol vb-negyeddöntőn, amelyen Maradona két gólt is szerzett, az egyiket kézzel ütötte, a másik pedig egy szédületes szóló volt.

„Messze ő volt a generációm legjobb játékosa, és minden idők egyik legnagyobb futballistája. Egy áldott, de egyben zaklatott élet végén remélem, Isten kezében végre megnyugvásra talál” – írta a jelenleg szakkommentátorként dolgozó Lineker.

A brazil sztár, Neymar,

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Neymar Jr Site (@neymarjrsiteoficial) által megosztott bejegyzés

a Tottenham angol válogatott támadója, Harry Kane,

valamint a többek között az Atlético Madridban és a Manchester Unitedben is megfordult kolumbiai klasszis, Radamel Falcao is közös képpel köszönt el Maradonától. Utóbbi azt írta, gyerekkorától ő volt a példaképe.

A legmeghatóbb üzenetet talán Pelé, a brazilok háromszoros világbajnoka fogalmazta meg, aki azt írta közleményében: „Egy napon együtt rúgjuk majd a labdát odafönt az égben.”

A számtalan futballklub mellett minden idők egyik legnagyobb zenekara, a Queen,

a férfi teniszversenyeket lebonyolító ATP,

valamint a nyolcszoros olimpiai bajnok jamaicai sprinter, Usain Bolt is végső búcsút vett Argentína nemzeti hősétől.

Olvasói sztorik