Nemzetközi foci

A videobíró-technológia azonnali beszüntetését követelik

Váratlan fordulatot vehet a futballban a VAR-technológia, miután Antonio Ibanez de Alba és Miguel Galan felszólította a Nemzetközi és az Európai Labdarúgó Szövetséget, illetve nemzeti futballszövetségeket, hogy azonnali szüntessék be a videobíró használatát. Véleményük szerint ugyanis mindenki illegálisan használják a technológiát, amit ők találtak ki.

Antonio Ibanez de Alba, azt állítja, hogy a VAR-technológiát az 1994-es világbajnokság után fejlesztette ki, mert felháborodott azon, hogy a Puhl Sándor vezette olasz-spanyol negyeddöntőben megtorlatlan maradt Mauro Tassotti brutális könyöklése Luis Enriquével szemben.

Az intelligens rendszert (amely segítette volna a játékvezetőket) 1995. szeptember 1-jén vették nyilvántartásba a szabadalmi hivatalnál.

Ibanez de Alba és Galan követelik a VAR azonnali beszüntetését, különben bírósághoz fordulnak és pert indítanak azok ellen, akik megsértik a kizárólagos jogukat. Ugyanakkor hangsúlyozzák, készek engedményeket tenni.

A technológia esetleges visszavonásának sokan örülnének, egy egykori játékvezető, Javier Castrilli például úgy fogalmazott:

Dél-amerikai bírókra VAR-t bízni olyan, mintha majmoknak kést adnánk.

Kiemelt fotó: Raul MARTINEZ / POOL / AFP

Olvasói sztorik