Nemzetközi foci bajnokok ligája

Csak B tervnek indult, de ő lett Klopp csodafegyvere

10 nap alatt 2 különböző sorozatban 4 meccsen 6 gól – ez a Liverpool 23 éves portugál csatárának, Diogo Jotának a mérlege.

A szeptemberben majdnem 45 millió euróért megvett Jota a fontos gólok embere lett a Liverpoolnál: az elmúlt másfél hétben a Sheffield United és a West Ham elleni bajnokikat is ő döntötte el, ahogyan a Bajnokok Ligájában a dán Midtjylland és az olasz Atalanta ellen is övé volt a győztes gól.

A tavaly a BL meglepetéscsapatának számító Atalanta ellen Jota 54 perc alatt mesterhármasig jutott, így ő lett az ötödik Liverpool-focista a BL-történetében Michael Owen (2002), Josszi Benajun (2007), Philippe Coutinho (2017) és Sadio Mané (2018) után, aki egy találkozón triplázni tudott, ebben a kategóriában tehát lepipálta mostani csapattársai közül Mohamed Szalahot és Roberto Firminót.

Minden idei sorozatot számolva Szalah áll a házi góllövőlista élén 9 góllal, de Jota már csak kettővel van lemaradva tőle.

A portugál mindössze a második olyan játékos a Poolnál, aki első két, kezdőként megvívott BL-meccsén is gólt szerzett, előtte erre csak az ír Robbie Keane volt képes, még 2008-ban.

És még egy izgalmas statisztika: a 2000-es években Jota jutott el a leggyorsabban 7 gólig, neki ehhez 10 meccs kellett, míg Fernando Torresnek 12, Szalahnak 13.

A bajnokságot vezető Liverpool vasárnap a Manchester Cityvel játszik rangadót, és Jürgen Kloppnak, a csapat edzőjének kellemes gondot okoz, hogy az óriási formában játszó Jotát vagy Firminót küldje-e pályára Szalah és Mané társaként.

Pressing monster, vagyis a letámadásban igazi szörnyeteg, így jellemezte a Liverpool másodedzője, Pep Lijnders Jotát a játékost debütálása előtt, ami máris megmagyarázza miért pont rá volt szüksége Kloppnak, akihez hozzánőtt a gegenpressing, az ellenfél intenzív letámadására utaló kifejezés. Klopp elismerte, az Angliába igazolása előtt a Pacos Ferreirában, az Atlético Madridban (tétmeccsen nem húzhatta magára a madridiak mezét) és a Portóban szereplő Jota neve néhány éve már rajta volt a listáján, de most érezte alkalmasnak a pillanatot, hogy megszerezze.

Mit is mondhatnék Diogóról? Technikailag ugyanolyan szintet képvisel, mint a Szalah, Mané, Firmino hármas

– hangzott Lijnders másodedző másik fontos mondata, amely révén Jota tökéletesen beleillik a liverpooli kirakósba, hiszen Kloppék régóta kerestek, ki lehet alkalmas a támadótrió bármelyik tagjának pótlására.

Bár a Liverpoolnál úgy éreztek, Jota lehet a megfelelő ember a csapat számára, a Wolverhamptonnak kifizetett 45 millió eurós vételár miatt – csatárért csak egyszer, Christian Bentekéért fizetett ennél többet a klub, aki 2015 nyarán 46,5 millió euróba került –, sokan károgtak, főleg, hogy a tavaszi leállást követően nagyon visszaesett, kilenc bajnokin csak egy gólt szerzett.

A Liverpool azonban tudatosan repült rá a csatárra, a fent már említett erősségei mellett a kora alapján is beleillett Klopp elképzeléseibe, a német edző ugyanis előszeretettel vesz meg 23-26 év közötti játékosokat.

A Sky Sports elemzéséből kiderül, hogy a 2019-es, Tottenham elleni BL-döntőben a kezdőcsapatban kilenc olyan focista kapott helyet, akit 23 és 26 éves kora között vett meg a Liverpool, a két kivétel a saját nevelésnek számító Trent Alexander-Arnold, valamint a 2011-ben, 20 éves korában leigazolt csapatkapitány, Jordan Henderson volt.

Klopp gondolkodása egyértelmű, egy 23-26 éves játékos képes azonnal húzóemberré válni, de még megvan benne a potenciál, hogy fejlődjön. Jota leigazolása sok mindenben hasonlít arra, ahogyan Manét megszerezte a Liverpool, mindketten egy középcsapatban játszottak meghatározó szerepet, és mindkettőjüknek voltak kimagaslóan eredményes időszakjaik, amiket aztán komoly visszaesés követett.

Jota az előző idényben hét gól ért el a Premier League-ben, és volt nyolc-, hét-, valamint hatmeccses góltalan sorozata is, míg Manénak a Southamptonnál töltött utolsó évében 16 mérkőzésen keresztül nem sikerült bevennie az ellenfelek kapuját, de aztán tavasszal a Liverpool ellen duplával, a Manchester City ellen mesterhármassal vezette győzelemre a csapatát. Ami elegendő visszajelzés volt a Pool szakmai stábjának, hogy egy erősebb csapatban még többet tud kihozni magából.

Jota majdnem annyi percet játszott a PL-ben az átigazolása előtt mint Mané (4665 vs 4739 perc), és a lövések (127 vs 146), valamint a gólok (16 vs 21) tekintetében is közel azonos kettőjük mérlege, a Liverpoolba szerződésük előtti utolsó idényben viszont a várható gólok-mutatója (xG) a portugálnak volt magasabb  (11,77 vs 11,55), ami egyfajta visszajelzés arra, hogy gyakran és veszélyesen próbálkozott a kapu közelében. Mané viszont hatékonyabb volt, a 11,55-ös xG-re 11 gólt szerzett, míg Jota majdnem öt góllal elmaradt attól, amit a statisztika előrejelzett, de a Poolnál úgy érezték, lehet rajta csiszolni ezen a téren, és ezt egyelőre igazolja a mostani bajnokságban, ahol az 1,29-es xG ellenére már három gólja van.

A Wolvesnál a 3-4-3-ban a támadósor bal oldalán, 4-4-2-ben pedig Raúl Jiménez ékpárjaként használták Jotát, aki utóbbi szerepben hasznosabbnak bizonyult. A szélen Jota cselei 43 százalékban jöttek be a Wolverhamptonnál töltött időszaka alatt, míg a túloldalon a brutális fizikumáról ismert Adama Traoré jóval hatékonyabb volt az egy az egy elleni párharcokban (69 százalék).

A portugál csatár sokkal inkább befejező, mint előkészítő, és bár a legmagasabb szinten általában nem számít extrának, ha egy focista kétlábas, neki aztán tényleg mindegy, hogy ballal vagy jobbal lő. A Premier League előző két idényében összesen 56 játékos jutott el legalább tíz gólig, és közülük Jota az egyetlen, aki a gyengébbik lábával – neki ez a bal – szerezte a góljai felét.

A legjobb védekezés a támadás-stílust elővezető Atalanta nem ígérkezett könnyű ellenfélnek a Liverpool számára, főleg, hogy a védelem közepén Virgil van Dijk távollétében Joe Gomeznek, valamint a rutintalan, 19 éves, a PL-ben még nem is debütáló Rhys Williamsnek kellett megállítania a bergamói támadókat.

Az, hogy a Pool kapott gól nélkül zárt, mutatja, hogy a védelem megtette a magáét, Klopp pedig remek döntést hozott, amikor elöl a lendületesebb, a direktebb futballra alkalmasabb Jotát favorizálta Firminóval szemben.

Mindhárom gólja hasonló volt, robbanékonyságát kihasználva beindult a védők közé, és a mélységi passz után elegánsan oldotta meg a helyzetet, az első gólnál ballal lágyan alábökött a labdának, a másodiknál az átvétellel megcsinálta magának a lehetőséget, és jobbal kíméletlenül bevágta, a harmadiknál pedig el tudta húzni a labdát a kapus mellett, onnantól pedig csak be kellett gurítania.

A mesterhármas mellett az Atalanta ellen övé volt

  • a legtöbb párharc (11)
  • a legtöbb próbálkozás (4)
  • a legtöbb kaput eltaláló lövés (4)
  • és ellene szabálytalankodtak a legtöbbször (2).

„Jota képes megváltoztatni a Liverpool stílusát. Megvan az önbizalma, és úgy érzi, ez élete lehetősége, amit meg kell ragadnia. Hisz abban, hogy a segítségével a Liverpool szintet léphet, és élvezi a körülötte lévők támogatását is. Jota bombaformában van, és nehéz elképzelni, hogy ne legyen ott a kezdőben a Manchester City ellen, de Kloppnál sosem lehet tudni” – írta a BBC-n olvasható értékelésében a Liverpool korábbi védője, Stephen Warnock.

A Liverpool új hőse csak annyit mondott a mesterhármasa után, nem biztos, hogy ez pályafutása legjobb pillanata, de az biztos, hogy most játszik a legerősebb csapatban.

A portugál válogatottban hét meccsen háromszor eredményes Jota legutóbbi nyolc európai kupameccsén a harmadik mesterhármasát szerezte, és az, hogy eddig várakozáson felül szerepel a Liverpoolban, főleg annak fényében eshet jól a vezetőségnek, hogy eredetileg csak amolyan B terv volt, mert sokáig a végül a Chelsea-nél landoló Timo Wernert üldözte a klub.

A német csatárt ma már senki nem hiányolja az Anfielden, Jota pedig megkönnyebbülhet, mert azzal, hogy 75 percenként gólt szerez, elérte, hogy már nem kell hallgatnia, hogy miért is került 45 millió eurójába a klubnak.

Kiemelt kép: MIGUEL MEDINA / AFP

Olvasói sztorik