Nemzetközi foci

Anglia gyászban: meghalt Nobby Stiles, a világbajnok középpályás

Gyászol az angol labdarúgás, 78 éves korában meghalt Nobby Stiles, a Manchester United korábbi 28-szoros angol válogatott középpályása, az 1966-os vb-győztes csapat egyik hőse. A sportember hosszú ideje prosztatarákban és előrehaladott demenciában szenvedett.

Norbert Peter Stiles 1942. május 18-án egy pincében született egy manchesteri légitámadás során. Az alacsony, fiatalon már kopaszodó futballista olyan rövidlátó volt, hogy a pályán erős kontaktlencsére, a magánéletben erős szemüvegre volt szüksége. Valószínűtlennek tűnt, hogy futballista lesz belőle, de Matt Busby meglátta benne a tehetséget, így 18 évesen, 1960 októberében debütált a Bolton Wanderers ellen.

A klub színeiben 395 tétmérkőzést (ebből 311 bajnokit) vívott, 1965-ben és 1967-ben bajnok, 1968-ban BEK-győztes volt, legnagyobb sikerét azonban 1966-ban aratta, amikor az angol válogatott megnyerte a hazai rendezésű világbajnokságot.Hogy mennyire pótolhatatlan ember volt, arról Alf Ramsey szövetségi kapitány is mesélhetett volna: a franciák elleni csoportmérkőzésen olyan csúnyán felrúgta hátulról Jacques Simont, hogy el akarták tiltani. Ramsey azonban kiállt mellette, nem is akárhogyan.

„Alf azt mondta a szövetség embereinek, hogy lemond, ha beleszólnak a döntéseibe, és nem választhatja ki azt a játékosát, akit akar.

Kész volt lemondani a világbajnokság közepén miattam. Sohasem tudtam erről amíg meg nem halt. Micsoda férfi!

– idézte fel a Guardian egy korábbi interjúját.

Stiles a 2003-ban megjelent önéletrajzában azt írta, hogy „félvak törpeként született, akit a németek lebombáztak, és akit egy trolibusz elgázolt, amikor egyéves volt”.

A Manchester United egykori középpályása haláláig az Old Trafford közelében élt, és akárcsak sok angliai csapattársa, kénytelen volt eladni érmeit és futball-emlékeit, hogy pénzt gyűjtsön a családjának. Egy 2010-es aukción 425 ezer font gyűlt össze, a MU összesen 209 ezer fontot fizetett a vb- és BEK-érmeiért.

Edzőként irányította Preston North End (1977–1981), a Vancouver Whitecaps (1981–1984 és a West Bromwich Albion (1985–1986) csapatait. Később 1989 és 1993 között a Manchester United ifjúsági csapatainál dolgozott, és tizenéves csodagyerekek képességeit fejlesztette, mint David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes vagy Nicky Butt.

Az utóbbi éveket az Alzheimer-kórral és a demenciával vívott küzdelme jellemezte, a beszédereje is csökkent. 2010-ben, 68 éves korában agyvérzést kapott, 2013-ban prosztatarákot diagnosztizáltak nála.

Kiemelt fotó: S&G/PA Images via Getty Images

Olvasói sztorik