Nemzetközi foci

Maradona 60 évesen elégedett az életével és bízik Putyinban

Nehéz újat és érdekeset írni minden idők egyik legjobb labdarúgójáról, a pénteken 60. születésnapját ünneplő Diego Maradonáról. A zseniről, aki megőrjítette a szurkolókat, akiért Barcelonában és Nápolyban a mai napig rajonganak, aki 1986-ban világbajnoki címhez segítette Argentínát. Pályafutását beárnyékolták doppingügyei, több elvonókúrán is átesett, 2019 óta az argentin élvonalban szereplő Gimnasia edzője. Megnéztük, egy ilyen évforduló alkalmával hogyan és mit írnak róla hazája lapjai.

Diego Maradona

Születési idő, hely: 1960. október 30., Lanús
Válogatottság: 91 mérkőzés/34 gól
Klubjai játékosként: Los Cebollitas (1966-1976), Argentinos Juniors (1976-1981), Boca Juniors (1981-1982, 1995-1997), Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), Sevilla (1992-1993), Newell’s Old Boys (1993-1994)
Csapatai edzőként: Deportivo Textil Mandiyú (1994), Racing Club (1995), Argentína (2008-2010), al-Vaszl (2011-2012), Deportivo Riestra (2013-2017, másodedző), Fudzsairah (2017-2018), Dorados de Sinaloa (2018-2019), Gimnasia de La Plata (2019-)
Legjobb eredményei: világbajnok (1986), vb-2. (1990), U20-as világbajnok (1979), UEFA-kupa-győztes (1989), 2-szeres olasz bajnok (1987, 1990), Olasz Kupa-győztes (1987), olasz Szuperkupa-győztes (1990), spanyol Király-kupa-győztes (1983), spanyol Szuperkupa-győztes (1983)

Ha hinni lehet a Clarínnak, akkor a legnagyobb argentin napilapot érte az a megtiszteltetés, hogy egyedüliként interjút kapott Maradonától -. igaz, csupán ügynökén keresztül, tíz kérdés erejéig.

A 60 éves világklasszis ugyanis már a veszélyeztetett korosztályhoz tartozik (ráadásul egyik sógora meghalt, testvére, Kitty megfertőződött), így elszigeteltségben él a Buenos Airestől délre fekvő Brandsen városában.

„Boldog vagyok azzal, amit elértem. A foci többel megajándékozott, mint amit valaha is elképzeltem. De ha nem lettem volna kábítószerfüggő, sokkal többet játszhattam volna. De mára ez elmúlt, jól vagyok. A legjobban azt sajnálom, hogy már nem élnek a szüleim. Mindig azt kívánom, hogy még egy napot eltölthessek az anyámmal, Totával. De tudom, hogy a mennyből büszke rám.”

Azt mondta, a legnagyobb vágya, hogy a koronavírus-járvány a lehető leghamarabb elmúljon, és hogy Argentína fejlődhessen.

„Azt akarom, hogy minden argentin jól legyen. Gyönyörű országunk van, és bízom benne, hogy elnökünk képes lesz kiszabadítani minket ebből a rossz helyzetből. Elszomorít, amikor olyan gyerekeket látok, akik nem tudnak enni. Tudom, milyen éhezni. Tudom, milyen érzés, ha több napig nem eszel. Ez az én hazámban nem fordulhat elő. Bízom Vlagyimir Putyinban, biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül lesz vakcinája, és nem tart sokáig ez a helyzet.”

„Örökké hálás leszek az embereknek. Mindennap meglepnek, és amit megtapasztaltam hazatérésemkor, azt sohasem fogom elfelejteni. Ez minden várakozásomat felülmúlta.

Mivel sokáig éltem külföldön, néha elgondolkodtam azon, vajon az emberek szeretnek-e még. Aztán amikor 2019-ben bemutattak a Gimnasia de La Plata edzőjeként, úgy éreztem, hogy az emberek szeretete soha nem ér véget.

A kérdések között természetesen szerepelt egy Barcelonával kapcsolatos is, nem csupán azért, mert futballozott ott, hanem mert honfitársa, Lionel Messi révén az ország is érintett.

„Tudtam, hogy ennek rossz vége lesz, és azt hittem, Leo elmegy. A Barcelona nem könnyű klub, évek óta ott futballozik, ám nem úgy bántak vele, ahogy megérdemelte. Ő mindent megadott nekik, a csúcsra vitte őket. De az ajtót becsapni nem olyan könnyű.”

Aki számít, felköszöntötte

Az Olé két olyan videót is közzétett, amelyben világnagyságok köszöntötték fel Cristiano Ronaldótól és Rafa Nadaltól egészen Javier Sotomayorig és Gabriela Sabatiniig.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Diego Maradona (@maradona) által megosztott bejegyzés, Okt 29., 2020, időpont: 10:05 (PDT időzóna szerint)

A másik videóban 156 (!) híresség mesélt róla – ha a közel másfél órás összeállításra nincs is időnk és/vagy kellő nyelvtudásunk, azért pörgessünk bele, mert ilyen klasszis megoldásokat, amelyeket a köszöntések alatt láthatunk Maradonától, nem mindennapiak.

A 80. születésnapját október 23-án ünneplő Pelé is felköszöntötte egy közös fotóval:

Nagy barátom, Maradona. Mindig tapsolni fogok neked, mindig támogatni foglak. Hosszú legyen az utad és mindig mosolyogj, mert az engem is mosolyra derít, Boldog születésnapot!

– írta Instagram-oldalán.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pelé (@pele) által megosztott bejegyzés, Okt 30., 2020, időpont: 7:52 (PDT időzóna szerint)

Sohasem akart példakép lenni

Az Olé még arra is vállalkozott, hogy 60 híres idézetet összeválogatott Maradonáról, íme néhány közülük.

Ha meghalok, és újjászületek, megint focista akarok lenni. És ismét Diego Armando Maradona. Olyan játékos vagyok, aki örömet okozott az embereknek, és ez nekem elég.

„Amikor azt mondják, hogy én vagyok Isten, azt válaszolom, hogy tévednek. Egyszerű focista vagyok. Isten az Isten, én pedig Diego.

„Mindig csak azt kérem, engedjék, hogy a saját életemet éljem. Sohasem akartam példakép lenni.”

A Boca Juniors játékosaként megtapasztalhatta az ősi rivalizálást:

„A River Plate legyőzése olyan, mintha édesanyád reggel csókkal ébresztene.”

A Boca-River csapat mindentől különbözik. Olyan, mintha Julia Robertsszel aludnál.

„A válogatott olyan, mint egy koszos Rolls-Royce, meg kell tisztítanod” – nyilatkozta, amikor 2008-ban átvette az argentin csapat irányítását.

Azért Pelével nem volt mindig felhőtlen a viszonya. A nagy összehasonlítások közepette egyszer azt mondta: „Ha ő a futball Beethovenje, akkor én Ronnie Wood, Keith Richards és Bono vagyok egy személyben.”

Egy arab felajánlotta nekem egy házat, amelyben állatkert volt. Mondtam neki: Várjál, mester, és ki eteti az oroszlánt? Álljon már meg a menet…

– nyilatkozta az Emírségekben töltött időszakokról.

„Két törvényes lányom van, Dalma és Gianinna. A többi csak a pénz vagy a tévedés gyermeke” – mondta 1999-ben, amikor még nem ismerte el többi gyermekét. Aztán bekeményített: „Ha a lányaim kétszer-háromszor sírnak a pasijaik miatt, baleset fogja őket érni”

Kiemelt fotó: STAFF / AFP

Olvasói sztorik