Nemzetközi foci

Koronavírus: még tüdőgyulladása van, de elhagyhatta a kórházat Panenka

Hazatérhetett Antonín Panenka korábbi csehszlovák válogatott labdarúgó, aki az elmúlt napokban orvosi kezelésre szorult. A 71 éves Panenka jelenleg elnöki tisztséget tölt be egykori klubjánál, a Bohemians 1905-nél. Az egyesület szerdán azt közölte, hogy

Panenka koronavírustesztje negatív lett, és bár még mindig tüdőgyulladása van, már elhagyhatta a kórházat.

A tájékoztatás szerint egyhetes egészségi problémákat követően a klubelnök, egyben sportági legenda ismét otthon lehet családtagjai körében, írja az MTI. Panenkát az elmúlt napokban légzési nehézségei miatt a benesovi kórház intenzív osztályán is kezelték, majd miután jobban lett, átszállították egy prágai létesítménybe.

Az ő nevéhez köthető egy legendás tizenegyes. Az 1976-os Európa-bajnokság belgrádi döntőjében 2-2-es eredménnyel zárult a rendes játékidő Csehszlovákia és a címvédő NSZK között, és miután a hosszabbításban nem született gól, az első helyről – a sportág történetében először – tizenegyespárbaj döntött. A negyedik párban a német Uli Hoeness hibázott, így a csehszlovákok ötödik lövése dönthetett, ezt rúgta Panenka. A középpályás nekifutott, alápörgetett a labdának, amely lassan, ívesen az elvetődő Sepp Maier kapus mellett a háló közepébe hullott. A hasonlóan értékesített büntetőket azóta Panenka-tizenegyesnek nevezik.

Kiemelt kép: Michal Cizek / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik