Nemzetközi foci

„Igazi tolvajok!” – a chileiek szerint durván elcsalta a bíró a vb-selejtezőt

Három mérkőzéssel megkezdődtek a 2022-es labdarúgó-világbajnokság dél-amerikai selejtezői: az argentinok egy tizenegyessel, az uruguayiak pedig egy hosszabbításban szerzett találattal nyertek. De utóbbi mérkőzés nem emiatt vált hírhedté.

Szürreális képet festett Buenos Aires ikonikus stadionja, az üres Bombonera, ahol Argentína Ecuadort fogadta. Öt éve ugyancsak a világbajnoki selejtezőkön a vendégek meglepő 2-0-s győzelmet arattak, ezúttal viszont pontot sem sikerült szerezniük.

A mérkőzés egyetlen gólja a 13. percben született, amikor Pervis Estupinan szabálytalankodott Lucas Ocampossal szemben a 16-oson belül, a büntetőt Lionel Messi bevágta, megszerezve ezzel 71. válogatott gólját.

Ocamposnak megvolt a lehetősége, hogy megduplázza az előnyt a második félidő elején, de Alexander Dominguez kapus nagyot védett.

Uruguay 2-1-re verte Chilét egy elég őrült végjátékban. A hazaiak Luis Suárez rekordot jelentő, 60. válogatott góljával büntetőből szereztek vezetést, ezt Alexis Sánchez az 54. percben kiegyenlítette.

A 85. percben aztán elszabadultak az indulatok, a chilei Víctor Dávila passza egyértelműen Sebastián Coates kezét érintette a 16-oson belül. A videobíró megvizsgálta az esetet, de miután arra kérték, Eber Aquino is tekintse meg a felvételt, a paraguayi játékvezető ezt elutasította és nem adott büntetőt.

Chile’s penalty claim against Uruguay in the 90′. VAR wouldn’t call a penalty and Uruguay would score a winning goal 2 minutes later. from r/soccer

Hogy teljes legyen a chilei düh, arról Maxi Gómez gondoskodott, aki a ráadásban nagy gólt lőtt, három ponthoz juttatva ezzel Uruguayt.

Iván Zamorano, a Real Madrid és az Inter korábbi világklasszisa a Twitteren kelt ki a történtek miatt.

Chilét meglopták, ez rablás. Meddig engedik még ezeket a lopásokat Dél-Amerikában? Ki irányítja a játékvezetőket? Igazi tolvajok!

– írta.

Hasonlóképpen vélekedett minden idők egyik legjobb chilei labdarúgójának tartott Elias Figueroa is:

Példátlan, hogy a paraguayi nem adta meg a teljesen egyértelmű büntetőt, ráadásul meg vissza sem nézte az esetet.

Vb 2022, dél-amerikai selejtező, 1 forduló

Argentína – Ecuador 1-0 (1-0)
gól: Messi (13., 11-esből)

 

Uruguay – Chile 2-1 (1-0)
gól: L. Suárez (39., 11-esből), Gómez (93.), illetve A. Sánchez (54.)

 

Paraguay – Peru 2-2 (0-0)
gól: Romero (67., 81.), illetve Carrillo (52., 85.)

 

A szombati program
1.30: Kolumbia – Venezuela
2.30: Brazília – Bolívia

Kiemelt fotó: Fernando Gonzalez/Photosport via AFP

Olvasói sztorik