Nemzetközi foci sport

Koronavírus miatt kórházba került a legendás tizenegyesrúgás feltalálója

Koronavírusos megbetegedés miatt súlyos az állapota Antonín Panenkának, adta hírül egykori klubja, a Bohemians 1905.

Ő az a futballista, akinek a nevéről elnevezték azt a pimasz emelést, amikor tizenegyrúgáskor épp csak a labda alá bök a rúgójátékos. Az 1976-os kontinenstorna belgrádi döntőjében 2-2-es eredménnyel zárult a rendes játékidő Csehszlovákia és a címvédő NSZK csapatai között, és miután a hosszabbításban nem született gól, az Európa-bajnoki címről tizenegyes-párbaj döntött, először a sportág történetében.

A negyedik párban a német Uli Höness hibázott, így a csehszlovákok ötödik lövése dönthetett, ezt rúgta Panenka. A csatár nekifutott, és alápörgetett a labdának, amely lassú ívben az elvetődő német Sepp Maier kapus mellett a háló közepébe hullott. Az így értékesített büntetőket azóta Panenka-tizenegyesnek nevezik.

Állapotáról egyelőre többet nem tudni, a cseh klub folyamatos tájékoztatást ígért közösségi média-oldalain.

Kiemelt kép: Michal Cizek / AFP

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!