Nemzetközi foci

Koeman tízparancsolata, avagy ez kell a Barcelona feltámadásához

Nehéz időszakban vette át az FC Barcelona irányítását Ronald Koeman, akinek nem kisebb feladat vár, mint végigvinni egy megújító forradalmat, és visszavezetni a csapatot a csúcsra – mind hazai, mind nemzetközi színtéren. A holland szakembernek ehhez a saját módszereit kell alkalmaznia, a Sport.es összeszedte, mi tartozik Koeman tízparancsolatába.

1. Meritokrácia

Ha valami biztos, akkor az, hogy Koeman nem a nevek és a nagyságok alapján válogat majd. Őt nem érdekelték Luis Suárez, Rakitic vagy Vidal érdemei, neki világos elképzelései lesznek. Az első perctől kezdve megjutalmazza azokat, akik keményen dolgoznak, nála csak a teljesítmény számít.

A Lyon húzóemberét nézte ki magának a Barcelona
Az új edző két honfitársával akarja stabilizálni a katalán sztárcsapatot.

2. Fizikai felkészülés

Koeman szerint az egyik legsúlyosabb probléma az volt, hogy a csapat nem volt jó erőállapotban, azért fogott el a szufla a szezon végére. Azt szeretné, hogy fizikálisan mindig és mindenkor felvegyék a versenyt játékosai az ellenfelekkel. Ehhez új edzőt is hozott Albert Roca személyében, akiről Frank Rijkaard csodákat mesélt.

3. Állított labdák

Ha valakinek sokat jelentettek a pontrúgások, akkor az Koeman volt. Az összeállítás két példát is felhozott: az 1991-92-es BEK-selejtezőt,. ahol a Barca 2-0-ra nyert otthon a Kaiserslautern ellen, a visszavágón pedig már 3-0-ra égett, amikor az utolsó percben Koeman szabadrúgásból Bakero fejére varázsolta a labdát – így idegenben szerzett góllal a spanyolok jutottak tovább.

Sőt, egészen a döntőig meneteltek, ahol Ronald Koeman hosszabbításban szerzett szabadrúgásgóljával verte a Barca az olasz Sampdoriát.

4. Nagy nyomás

Az elmúlt időszak Barcelonája a labda nélküli játékban sebezhető volt, a csapat rosszul zárt vissza, nem tudják, hogyan védekezzenek labdavesztés után. A feladat adott: presszing és védekezés!

5. Akadémia

Koeman bárhol is volt edző, bebizonyította, hogy számít a tehetséges fiatalokra. Itt sincs másképp, Riqui Puig és Ansu Fati előtt már kinyílt az ajtó, de a B csapat több játékosa is az első csapattal edz.

6. Egységes öltöző

A holland edző célja mindent megtenni az egységes öltözői hangulatért és a játékosok összetartásáért. Ez az erős kötelék kulcsfontosságú a sikerhez.

7. Profizmus

Koeman szereti a jó modort, a tiszteletet és a szakmai hozzáállást, megköveteli, hogy játékosai és kollégái az általuk képviselt klub normái szerint viselkedjenek

8. Rendszer és sebesség

A cél, hogy a Barca birtokolja a labdát és uralja a játékot. Koeman gyors csapatot szeretne, amelyben a játékosok maximum két érintéssel tudnak futballozni. Ez szükséges, mert szerinte az elmúlt időszakban lassult a játék.

9. Karakter

Dembélé, De Jong, Coutinho, Semedo, Griezmann – olyan játékosok, akik az elmúlt két szezonban nem tették meg azt, amit kellett volna. Koeman azt várja tőlük, mutassák meg az igazi arcukat, játsszanak nagyobb szerepet a meccseken, és ne várják meg, amíg a csapattársak megoldják a problémákat.

10. Lionel Messi

A kulcsember, aki nem ment el, maradt, és akire Koeman is építhet., a kölcsönös tisztelet megvan: Messi tudja, ki az a Koeman és mit jelent a klubnak, a holland pedig azt várja, hogy a világ egyik legjobbja inspirálja csapattársait és példát mutasson.

Kiemelt fotó: Josep LAGO / AFP

Olvasói sztorik