Nemzetközi foci sport

Koeman tízparancsolata, avagy ez kell a Barcelona feltámadásához

Nehéz időszakban vette át az FC Barcelona irányítását Ronald Koeman, akinek nem kisebb feladat vár, mint végigvinni egy megújító forradalmat, és visszavezetni a csapatot a csúcsra – mind hazai, mind nemzetközi színtéren. A holland szakembernek ehhez a saját módszereit kell alkalmaznia, a Sport.es összeszedte, mi tartozik Koeman tízparancsolatába.

1. Meritokrácia

Ha valami biztos, akkor az, hogy Koeman nem a nevek és a nagyságok alapján válogat majd. Őt nem érdekelték Luis Suárez, Rakitic vagy Vidal érdemei, neki világos elképzelései lesznek. Az első perctől kezdve megjutalmazza azokat, akik keményen dolgoznak, nála csak a teljesítmény számít.

A Lyon húzóemberét nézte ki magának a Barcelona
Az új edző két honfitársával akarja stabilizálni a katalán sztárcsapatot.

2. Fizikai felkészülés

Koeman szerint az egyik legsúlyosabb probléma az volt, hogy a csapat nem volt jó erőállapotban, azért fogott el a szufla a szezon végére. Azt szeretné, hogy fizikálisan mindig és mindenkor felvegyék a versenyt játékosai az ellenfelekkel. Ehhez új edzőt is hozott Albert Roca személyében, akiről Frank Rijkaard csodákat mesélt.

3. Állított labdák

Ha valakinek sokat jelentettek a pontrúgások, akkor az Koeman volt. Az összeállítás két példát is felhozott: az 1991-92-es BEK-selejtezőt,. ahol a Barca 2-0-ra nyert otthon a Kaiserslautern ellen, a visszavágón pedig már 3-0-ra égett, amikor az utolsó percben Koeman szabadrúgásból Bakero fejére varázsolta a labdát – így idegenben szerzett góllal a spanyolok jutottak tovább.

Sőt, egészen a döntőig meneteltek, ahol Ronald Koeman hosszabbításban szerzett szabadrúgásgóljával verte a Barca az olasz Sampdoriát.

4. Nagy nyomás

Az elmúlt időszak Barcelonája a labda nélküli játékban sebezhető volt, a csapat rosszul zárt vissza, nem tudják, hogyan védekezzenek labdavesztés után. A feladat adott: presszing és védekezés!

5. Akadémia

Koeman bárhol is volt edző, bebizonyította, hogy számít a tehetséges fiatalokra. Itt sincs másképp, Riqui Puig és Ansu Fati előtt már kinyílt az ajtó, de a B csapat több játékosa is az első csapattal edz.

6. Egységes öltöző

A holland edző célja mindent megtenni az egységes öltözői hangulatért és a játékosok összetartásáért. Ez az erős kötelék kulcsfontosságú a sikerhez.

7. Profizmus

Koeman szereti a jó modort, a tiszteletet és a szakmai hozzáállást, megköveteli, hogy játékosai és kollégái az általuk képviselt klub normái szerint viselkedjenek

8. Rendszer és sebesség

A cél, hogy a Barca birtokolja a labdát és uralja a játékot. Koeman gyors csapatot szeretne, amelyben a játékosok maximum két érintéssel tudnak futballozni. Ez szükséges, mert szerinte az elmúlt időszakban lassult a játék.

9. Karakter

Dembélé, De Jong, Coutinho, Semedo, Griezmann – olyan játékosok, akik az elmúlt két szezonban nem tették meg azt, amit kellett volna. Koeman azt várja tőlük, mutassák meg az igazi arcukat, játsszanak nagyobb szerepet a meccseken, és ne várják meg, amíg a csapattársak megoldják a problémákat.

10. Lionel Messi

A kulcsember, aki nem ment el, maradt, és akire Koeman is építhet., a kölcsönös tisztelet megvan: Messi tudja, ki az a Koeman és mit jelent a klubnak, a holland pedig azt várja, hogy a világ egyik legjobbja inspirálja csapattársait és példát mutasson.

Kiemelt fotó: Josep LAGO / AFP

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!