Nemzetközi foci sport

Imádja a focit és dacol a korral a sportág biológiai csodája

Biológiai csodaként tekint a világ labdarúgása Miura Kazujosira, a 89-szeres válogatott japán csatár ugyanis dacol a korral és még mindig élő szerződéssel rendelkezik az élvonalbeli Yokohama FC-nél. Ugyan a jelenleg is zajló bajnokságban nem lépett pályára, de augusztusban két kupamérkőzésen is szerepelt.

Miura igazi sztár, soha véget nem érő karrierje elbűvölte a futballrajongókat szerte a világon, a szerződéshosszabbításáról a BBC és a CNN is beszámolt (egyébként 2021. január 31-ig még jelenlegi klubja kötelékébe tartozik).

De mi a titka? Hogyan tudta az átlagnál legalább 15 évvel meghosszabbítani a pályafutását?

Az 53 éves klasszis a BBC-nek azt mondta, a történet az 1970-es világbajnoksággal, Pelével és egy 8 mm-es kamerával kezdődött. Egy sizukai családban nőtt fel, ahol édesapja a sportág lelkes rajongója volt. Olyannyira, hogy 1970-ben elment a mexikói vébére is.

„Ha már ott volt, egy 8 mm-es videokamerával is dolgozott. Pelé abban az időben játszott, én pedig az apám által készített videókon nőttem fel. Rajongója lettem a brazil futballnak és kiskoromtól kezdve profi játékos akartam lenni” – mesélte.

Csakis futballista akart lenni

Abban az időben még nem volt Japánban profi bajnokság és profi játékos, de apjának megvoltak a brazil kapcsolatai, így fia 15 éves korában otthagyta a családot, és Dél-Amerikába költözött.

„Nem értettem a nyelvet, a szokások is mások voltak, így természetesen magányosnak éreztem magam. Az első három hónap nagyon nehéz volt. De nem volt B tervem, csakis futballista akartam lenni” – mondta.

A Sao Paulo-i Clube Atlético Juventus ifjúsági csapatában kezdett futballozni, onnan szerződtette profinak a Santos, később megfordult a Palmeirasban és a Coritibában is Ugyan kiugró eredményeket nem ért el, de megismerte a futsalt, és sokat profitált belőle.

Fotó: Ryohei Moriya / Yomiuri via AFP

1990-ben hazatért, a Verdy Kawasaki játékosaként ő lett az 1993-ban megalakult profi futballbajnokság, a J. League első MVP-je, azaz legértékesebb játékosa. Ebben az évben megválasztották a legjobb ázsiai labdarúgónak, a Genoa pedig bejelentkezett érte.

Ott 21 mérkőzésen mindössze egy gólt szerzett – igaz, első meccsén mindjárt meg is sérült egy Franco Baresivel történt összecsapás miatt –

de az olaszországi időszak csak még inkább sztárrá tette Japánban.

1999-ben 12 meccset játszott a horvát Dinamo Zagreb csapatában is, majd a Kyoto Purple Sanga (1999-2000) és a Vissel Kobe (2001-2005) után igazolt jelenlegi klubjához.

Olyan isten, mint Diego Maradona

A válogatottban 1990-ben mutatkozott be, 89 mérkőzésen 55-ször volt eredményes, ezzel a 80 gólos Kamamoto Kunisige (1964-1977) mögött a második a hazai góllövőlistán. Japán első világbajnoki szereplését is neki köszönhette, hiszen a selejtezők során 14 gólt szerzett, azonban Okada Takesi szövetségi kapitány nem vitte ki magával az 1998-as franciaországi vébére.

Az, hogy 53 évesen még mindig aktív, különös jelentőséggel bír.

„Nehéz túlbecsülni a fontosságát. Lényegében a japán profi labdarúgás megszületéséhez kötődik a személye.

Olyan istenszerű státuszt ért el, mint az argentin Diego Maradona. Felnőtt már egy, de lehet két generáció is, akik gyerekkorukban példaképként említették őt

– nyilatkozta a BBC-nek mondja Sean Carroll japán futballszakíró.

Szerinte Miura tapasztalata nagyon sokat ér a jokohamaiaknál, szerinte az országban uralkodó tisztelet és hierarchia fontossága alapján gyakorlatilag addig lesz szerződése, amíg csak akarja.

Miurától gyakran megkérdezik, mi a titka, de ő erre csak legyint és a kemény munkát, plusz az odaadást és elhivatottságot mondja.

Még mindig élvezem a focit, minden egyes pillanatban. Talán még jobban, mint amikor Brazíliában voltam

– mondta.

Kiemelt fotó: Takuya Matsumoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!