Nemzetközi foci bajnokok ligája

„Egy döntőt megnyerni kell, nem részt venni rajta”

A Bajnokok Ligája 2019-2020-as kiírásának döntőjében a Bayern München 1-0-ra legyőzte a Paris Saint-Germain csapatát vasárnap és a franciák érthető módon igencsak maguk alatt voltak.

Hatodszor is a Bayern lett Európa legjobbja
Kingsley Coman elintézte egykori csapatát, a fejesével nyertek a németek a BL-döntőben a PSG ellen.

Ugyan önmagában a fináléba jutás is történelmi tett, hiszen a PSG még sosem került ilyen közel a trófea megszerzéséhez, az utolsó lépcsőfokon elhasalni mindig fájdalmas. Neymar a lefújás után vigasztalhatatlan is volt, Ander Herrera viszont abban hisz, hogy tovább kell építkezni.

Pocsékul érezzük magunkat, el kell gondolkodnunk a történteken. Nagyon fontos dolgot tettünk, felépítettünk valami igazán fontosat, aminek klubtörténti jelentősége van és a szurkolóinknak is fontos. Megpróbálunk jövőre visszatérni a döntőbe, nem fogjuk a kukába dobni azt, amit elértünk. Együtt kell maradnia a csapatnak, a jövő szombattól újra harcolunk a következő álmunk megvalósításáért

– értékelt a spanyol középpályás.

Azt már a meccs előtt lehetett tudni, hogy Thiago Silva elhagyja a BL-döntő után a csapatot, a brazil hátvéd nagyon sajnálta, hogy így búcsúzott, de megígérte, más szerepkörben visszatér még a PSG-be. Marquinhos a fentieknél már jóval keményebben fogalmazott.

„Egy döntőt megnyerni kell, nem részt venni rajta, és mi nem tudtunk győzni.

Egyrészt büszkék lehetünk magunkra, mert senki sem hitte, hogy eljutunk idáig, csak mi bíztunk magunkban, másrészt viszont csalódottak is vagyunk, mert az ember mindig többre vágyik”

Thomas Tuchel is büszkeségről beszélt a lefújást követően, mint mondta együttese mindent megtett a sikerért, ám ennyire futotta csapata erejéből. Kiemelte azt is a német szakember, hogy mennyire fontos az első gól egy fináléban és hogy mennyire igaza van, azt mutatja az a statisztika, hogy 1997 óta az a csapat nyeri a BL-döntőt, aki először betalál.

Amit azonban érdemes a jövőre nézve is meghallania a párizsi játékosoknak Tuchel szavaiból, hogy nem lehet mindent Neymarra és Mbappéra bízni állandóan.

Nem futballoztunk eléggé pontosan, mindig azt akartuk, hogy Kylian és Ney lőjön gólt, de ezt nem várhatjuk el tőlük. Büszke vagyok Neymarra, mert egy újabb mérkőzésen mutatta meg hihetetlen képességeit és elszántságát. Rendkívül nehéz dolga volt Kikinek (Mbappének) is, mert komoly sérülésből tért vissza, ezért sok edzést kihagyott, az is kész csoda, hogy itt lehetett velünk. Az utóbbi pár hétben megmutattuk, hogy minden megvan bennünk, ami egy nagy cím elnyeréséhez kell, de el kell fogadni, hogy a futballban nagy szerepe van a szerencsének is. Voltak helyzeteink, nem értékesítettük ezeket, de nem mondhatjuk senkinek sem, hogy az ő hibájából kaptunk ki

– mondta Tuchel a fináléról.

A Paris Saint-Germain története legjobb BL-helyezését érte el, ráadásul hazájában triplázni tudott, vagyis a bajnokság mellett a Francia Kupát és a francia Ligakupát is megnyerte, így aztán nincs oka a szégyenkezésre, ami az idényét illeti.

Bajnokok Ligája-döntő

Paris Saint-Germain – Bayern München 0-1 (0-0)
Lisszabon, Estádio da Luz
v.: Orsato (olasz)
PSG: K. Navas – Kehrer, Th. Silva, Kimpembe, Bernat (Kurzawa , 80.)– A. Herrera, Marquinhos, Paredes (Verratti, 65.) – Di María (Choupo-Moting, 80.), Mbappé, Neymar
Bayern München: Neuer – Kimmich, Boateng (Süle, 25.), Alaba, Davies – Thiago Alcántara (Tolisso, 86.), Goretzka – Gnabry (Coutiunho, 68.), Müller, Coman (Perisic, 68.) – Lewandowski
gól: Coman (59.)

Kiemelt fotó: Michael Regan / UEFA / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Olvasói sztorik