Nemzetközi foci bajnokok ligája

Elég meglepő, hogy két bajnok játssza a BL-döntőt

Kialakult a 2020-as Bajnokok Ligája-döntő párosítása, a Bayern München és a Paris Saint-Germain csap össze szombat este Lisszabonban, a Benfica stadionjában.

Ami közös a két csapatban, mindkettő megnyerte idén a saját bajnokságát és a kupát is, így a triplázás a tét számukra, bár ez így nem teljesen pontos, mivel a PSG a Szuperkupát és a Ligakupát is begyűjtötte, vagyis az ötödik trófeájára hajt a 2019-2020-as idény zárásaként.

A mostani BL-sorozatot a bajorok és a párizsiak is bajnokként kezdték, ami azért érdekes, mert 1998 óta először fordul elő, hogy a BL-serlegért két bajnokcsapat játszik majd. 22 évvel ezelőtt a Real Madrid és a Juventus csapott össze, és a spanyolok 1-0-ra nyertek Predrag Mijatovic lesgyanús góljával.

Azóta hétszer olyan is előfordult, hogy a két döntős közül egyik sem bajnokként indult a BL-ben, tavaly például a Premier League-ben negyedikként záró Liverpool győzte le a bronzérmes Tottenhamet.

1998 óta tizennégyszer jutott be bajnokcsapat a fináléba, közülük hét tudta megnyerni a döntőt. A nagy vesztes a Juventus, amely 1998-ban is elbukott, és után még háromszor kapott ki a legfontosabb meccsen (2003, 2015, 2017), és mind a négy alkalommal a Serie A bajnokaként képviselte Olaszországot.

Kiemelt kép: FRANCK FIFE / POOL / AFP

Olvasói sztorik