Nemzetközi foci bajnokok ligája

Véget ért a PSG BL-rémálma, Neymar végre felnőhet

Huszonöt év frusztrációja, csalódása és szomorúsága tűnt el a szerdai hosszabbítás perceiben, amikor a Paris Saint-Germain 0-1-ről 2-1-re fordított az Atalanta ellen, és 1995 után ismét bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. Véget értek azok a rémálmok, amelyek a 2017-es Barcelona vagy a 2019-es Manchester United elleni kieséssel kísértettek, a klub vezetése már ismét mer nagyot álmodni, és esze ágában sincs hagyni, hogy Neymar vagy Kylian Mbappé távozzon.

Párizsban nagy az öröm, a PSG labdarúgócsapata ugyanis több év vergődés után végre szintet lépett, és képes volt túljutni a Bajnokok Ligája negyeddöntőjén.

Drámai hajrában, vért izzadva jutott tovább a PSG
Az Atalanta szerzett vezetést, de a hosszabbításban összeomlott.

A klub 2011-ben került katari kézbe, azóta a tulajdonosok nagyon sok pénzt öltek bele a csapatba, de ennek nemzetközi szinten nem sok eredménye volt. 2012-13-tól sorozatban négyszer is a negyeddöntőben esett ki a Paris Saint-Germain, majd 2016 és 2019 között már a legjobb nyolc közé sem jutott be, hiszen sorrendben a Barcelona, a Real Madrid és a Manchester United is jobbnak bizonyult.

A 2019-2020-as szezon azonban eddig rendkívüli, de nem csupán a koronavírus-járvány miatt. A PSG a csoportkört öt győzelemmel és egy döntetlennel hozta, majd az egyenes kieséses szakaszban a dortmundi 2-1-es vereség után otthon 2-0-ra nyert – azaz egy fokozatot már márciusban javult.

Erre tett rá még egy lapáttal egy igen szerencsés szerdai meccsen: az Atalanta ugyan a 90. percig vezetett, a végén mégis a franciák nyertek 2-1-re.

25 év után ismét BL-elődöntő

A Le Parisien azt emelte ki, hogy a csapat az 50. születésnapján története második BL-elődöntőjét harcolta ki: 25 évvel korábban az AC Milan elleni csatával jutott ennyire közel a végső sikerhez, de akkor az olaszok kettős győzelemmel (1-0, 2-0) búcsúztatták őket.

Tuchel: Képzeljék el, mi lett volna, ha két ép lábam van!
Szerdán volt 50 éves a PSG, úgy érzi, sikerült méltón megünnepelni a jeles alkalmat.

Ugyanakkor a Qatar Sports Investments (QSI) először ünnepelhetett, és ezzel az elődöntővel megengedheti magának, hogy még nagyobbat álmodjon.

A lap azonban arra is figyelmeztetett, hogy a PSG most úgy lett Európa egyik legjobb klubja, hogy a Real Madrid, a Juventus vagy a címvédő Liverpool csak a legjobb 16-ig jutott.

Most Nasszer al-Kelaifi klubelnök is úgy érezheti, ezzel az elődöntős szerepléssel minden megfordulhat. Az biztos, hogy a katariak a hazai dominanciánál sokkal többet várnak a klubtól, ezért nyúltak mélyen a zsebükbe, és fizettek Neymarért 222 millió eurót. A még mindig felfoghatatlan összeg ellenére a PSG a brazil klasszissal is csak két betliig jutott, egészen mostanáig.

Mi lesz veled, Bébi Neymar?

Ahogy a brazil sportújságíró, Fernando Kallás fogalmazott a CNN-nek, most végre eljöhet az igazság pillanata.

Ez az az év, amikor valóban törleszthet valamit. Most három mérkőzés mindent megváltoztathat, és nem hiszem, hogy lesz még egyszer ilyen lehetősége.

Kallás szerint Neymarnak most egyedül kellene a csúcsra vezetni csapatát, nincs mellette/mögötte olyan klasszis, mint Lionel Messi vagy Luis Suárez a Barcelonában – bár azért az Atalanta elleni márkőzés is jelezte, mennyire fontos a PSG számára, hogy Mbappé is a pályán legyen.

„Brazíliában van egy kifejezésünk, amely szerint Neymar egy végtelen ígéret. Ő Menino Neymar, azaz Bébi Neymar, akinek fel kellene nőnie.”

Kizárt, hogy elengedjék a legjobbakat

Így véli ezt Nasszer al-Kelaifi elnök is, aki azt mondta, biztos benne, hogy Neymar és Kylian Mbappé egyaránt Párizsban maradnak a következő szezonra, és sohasem engedné el őket. Mindkét játékosnak 2022 júniusáig szól a szerződése, de a PSG megpróbálja meggyőzni őket, hogy ősszel új megállapodásokat írnak alá.

Neymar egy éve a Barcelona célpontja, míg Mbappét a Real Madrid akarja.

„Nagyon különleges, hogy amióta 2011 nyarán átvettük a klubot, most először eljutottunk az elődöntőbe. A célunk még mindig nagyon messze van, de nem is gondolunk a fináléra, csak az elődöntőre összpontosítunk.”

Azt mondta, ez a siker azért is fontos, hogy az emberek véleménye megváltozzon.

A sajtónak mindig kétségei vannak a PSG-vel kapcsolatban. Most egy csodálatos forgatókönyvvel bebizonyítottuk, hogy tovább tudunk jutni.

Kiemelt fotó: David Ramos / POOL / AFP

Olvasói sztorik