Nemzetközi foci

Futballklubnál ad tanácsokat a kirúgott kézikapitány

El tudja képzelni, hogy Magyarországon a kézilabda-válogatott menesztett szövetségi kapitánya fél évvel később egy futballcsapat utánpótlásában helyezkedjen el? Mert Dániában ez történt.

A dán női kézilabda-válogatott élére 2015. június elsején kinevezett Klavs Bruun Jörgensennek négy és fél év alatt nem sikerült komoly áttörést végrehajtania. A csapat nem jutott ki se Rióba, se Tokióba, a vébéken két hatodik hely volt a csúcs, az egyetlen elődöntőt a 2016-os Eb hozta meg, ahol végül a 4. hely jött össze.

A szövetség azt követően döntött a váltás mellett, hogy a 2018-as Európa-bajnokságon a 8., a tavalyi világbajnokságon a 9. helyet szerezték meg tanítványai.

De Jörgensen nem sokáig maradt munka nélkül, meglepő módon ugyanis a Lyngby labdarúgócsapata dobott neki mentőövet. A klub felajánlott neki egy helyet az utánpótlásban,: ő lesz az U15-ös, az U17-es és az U19-es csapat mentáltrénere.

Jörgensen azt mondta, számára nem kérdés, hogy a dán kézilabda élvonalában szerzett sokévnyi tapasztalat – mind játékosként, mind edzőként – felvértezte őt a megfelelő tudással.

„Nem magára a sportra kell összpontosítanom, hanem az emberekre. Ebben az esetben pedig nem számít, hogy kézilabdáról vagy futballról van szó” – nyilatkozta. Hozzátette, a klubbal abban állapodott meg, hogy amint jön egy kézilabdás ajánlat, távozhat.

A klub tehetséggondozásért felelős vezetője, Nicas Kjeldsen szerint a szakember szerződtetésével szintet léptek.

Jörgensen tapasztalata a csapatmenedzsment és a mentális terület terén nagy áttörés lesz, a fiatal játékosoknak átadott tapasztalata és tanácsai teljesen egyedülállóak, olyasmi, amivel sohasem rendelkeztünk az akadémián

– mondta.

Forrás: Daniasport.hu

Kiemelt fotó: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Olvasói sztorik