Nemzetközi foci

Van Gaal meg akarja védeni a meleg futballistákat

A Manchester United és az Ajax korábbi edzője, az egykori holland szövetségi kapitány Louis van Gaal azt mondta, biztos benne, hogy pályafutása során dolgozott meleg játékosokkal, de soha senkiről nem derült ez ki hivatalosan.

A 68 éves szakember abszolút megérti mindezt, szerinte a meleg játékosok félnek a következményektől.

„A labdarúgóvilág nem a társadalom tükre. Hihetetlenül bátornak és erősnek kell lenned, hogy bevalld mindezt. A homoszexuális labdarúgó mindig fél, de azt hiszem, ha az információ az öltözőben maradna, akkor sokan hajlandóak lennének bevallani, hogy melegek” – mondta.

Mindannyian úgy teszünk, mintha azt gondolnánk, hogy azonos jogaink lennének. De a melegek nem rendelkeznek ezzel, ez nagyon sajnálom. A hazám túlnyomó része továbbra is nagyon konzervatív.

A homoszexuális labdarúgók az elmúlt hetekben gyakran szóba kerültek, a Leicester City két játékosa, James Maddison és Ben Chilwell azt mondta, hogy szívesen fogadnának meleg labdarúgókat a csapatban.

A watfordi csatár, Troy Deeney szerint valószínűleg minden csapatban akad meleg futballista, míg a németek világbajnok középpályása, Toni Kroos úgy fogalmazott, nem javasolja senkinek a coming outot.

„Pályafutásom során soha egyetlen játékos sem mondta el nekem, hogy meleg” – mondta Van Gaal, aki hozzátette, akadt néhány tanítványa, akiről gyanította mindezt.

„Bizonyos játékosokkal kapcsolatban gyanúim merültek fel. De ha valaki nem akarja beismerni, akkor jobb, ha nem nehezítem meg az életét. Meg akarom védeni ezeket a játékosokat. A legtöbben nőkkel házasodtak, családban élnek, gyerekeik vannak. Nem fedhetem fel őket.”

Régebben meg szoktam kérdezni a játékosaimtól, van-e barátnőjük. Beláttam, ez így nem helyénvaló, később úgy döntöttem, azt kérdezem, van-e partnerük.

Kiemelt fotó: Jed Leicester / BACKPAGE IMAGES Ltd / DPPI via AFP

Olvasói sztorik