Nemzetközi foci sport

Meghalt az első afrikai vb-negyeddöntős csapatkapitánya

57 évesen, hosszan tartó betegség elhunyt Stephen Tataw, egykori kameruni válogatott futballista.

Tataw a csapatkapitánya volt az 1990-es, olaszországi világbajnokságon szereplő kameruni válogatottnak, amely első afrikai csapatként jutott el a legjobb nyolcig. Kamerun a címvédő Argentínát 1-0-ra verte az első meccsén (hova felment fejelni Francois Omam-Biyik a győztes gólnál!), majd 2-1-re győzött Románia ellen is, így még úgy is csoportelső lett, hogy a szovjetektől 4-0-ra kikapott.

A 16 között Kamerun Roger Milla két góljával kiejtette Kolumbiát, majd óriási meccset játszott a negyeddöntőben Angliával, ám végül hosszabbításban 3-2-es vereséget szenvedett. A jobbhátvéd Tataw mind az öt találkozót végigjátszotta.

Ahogyan ott volt a négy évvel későbbi vébén is, de ez már nem sikerült hasonlóan emlékezetesre Kamerun számára, mivel a csapat a svédek elleni döntetlen után a későbbi győztes braziloktól, valamint az oroszoktól is kikapott – ekkor szerezte a vb-rekordot jelentő öt gólját Oleg Szalenko –, és egy pontjával csoportutolsóként kulloghatott haza.

Pályafutása során Tataw kameruni klubokban szerepelt, majd levezetésként Japánban légióskodott. Talán a legemlékezetesebb meccse az 1992-es kameruni kupadöntő volt, ami előtt egy nappal négy fegyveres férfi támadt rá, kirángatták az autójából, majd összeverték. Tataw ennek ellenére pályára lépett a másodosztályú Olympic Mvolyé színeiben, és ő harcolta ki azt a tizenegyest, amivel csapata legyőzte a Diamant Yaoundét.

A kiemelt képen Tataw (középen) látható Omam-Biyik és Milla társaságában az 1990-es vébé angolok elleni negyeddöntője után. Fotó: GEORGES GOBET / AFP

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!