Nemzetközi foci

Meghalt az első afrikai vb-negyeddöntős csapatkapitánya

57 évesen, hosszan tartó betegség elhunyt Stephen Tataw, egykori kameruni válogatott futballista.

Tataw a csapatkapitánya volt az 1990-es, olaszországi világbajnokságon szereplő kameruni válogatottnak, amely első afrikai csapatként jutott el a legjobb nyolcig. Kamerun a címvédő Argentínát 1-0-ra verte az első meccsén (hova felment fejelni Francois Omam-Biyik a győztes gólnál!), majd 2-1-re győzött Románia ellen is, így még úgy is csoportelső lett, hogy a szovjetektől 4-0-ra kikapott.

A 16 között Kamerun Roger Milla két góljával kiejtette Kolumbiát, majd óriási meccset játszott a negyeddöntőben Angliával, ám végül hosszabbításban 3-2-es vereséget szenvedett. A jobbhátvéd Tataw mind az öt találkozót végigjátszotta.

Ahogyan ott volt a négy évvel későbbi vébén is, de ez már nem sikerült hasonlóan emlékezetesre Kamerun számára, mivel a csapat a svédek elleni döntetlen után a későbbi győztes braziloktól, valamint az oroszoktól is kikapott – ekkor szerezte a vb-rekordot jelentő öt gólját Oleg Szalenko –, és egy pontjával csoportutolsóként kulloghatott haza.

Pályafutása során Tataw kameruni klubokban szerepelt, majd levezetésként Japánban légióskodott. Talán a legemlékezetesebb meccse az 1992-es kameruni kupadöntő volt, ami előtt egy nappal négy fegyveres férfi támadt rá, kirángatták az autójából, majd összeverték. Tataw ennek ellenére pályára lépett a másodosztályú Olympic Mvolyé színeiben, és ő harcolta ki azt a tizenegyest, amivel csapata legyőzte a Diamant Yaoundét.

A kiemelt képen Tataw (középen) látható Omam-Biyik és Milla társaságában az 1990-es vébé angolok elleni negyeddöntője után. Fotó: GEORGES GOBET / AFP

Olvasói sztorik