Nemzetközi foci

Meghalt az angolok világbajnok focistája

85 éves korában elhunyt Jack Charlton, aki 1966-ban világbajnoki címet nyert az angol válogatottal.

A legendás védőnél néhány hónapja nyirokrákot diagnosztizáltak, valamint demenciával is kezelték, és a család közleménye szerint otthonában, szerettei körében hunyt el.

Charlton egész pályafutását a Leeds Unitedben töltötte, amellyel 1950 és 1973 között nyert bajnoki címet, FA Kupát, Ligakupát, angol Szuperkupát, és kétszer hódította el a Vásárvárosok Kupáját, az UEFA-kupa elődjét.

A Leeds színeiben összesen 762 tétmeccset játszott, köztük 629 bajnokit, mindkettő klubrekordnak számít. Az angol válogatottban 35 meccsen 6 gólt szerzett, öccsével, a sokáig a válogatott gólrekorderének számító Bobbyval tagjai voltak annak a csapatnak, amelyik 1966-ban hazai pályán lett világbajnok.

Visszavonulása után volt a Middlesbrough (első évében egyből feljutott az első osztályba), a Sheffield Wednesday és a Newcastle edzője is. 1986-ban az ír válogatott szövetségi kapitánya lett, amely az irányításával kijutott az 1988-as Eb-re, majd története első világbajnokságára, az 1990-esre, amelyen a negyeddöntőig jutott.

Az írek Charltonnal 1994-ben is ott voltak a vébén, tovább is jutottak a legkiegyenlítettebb csoportból, majd a 16 között a hollandok ellen 2-0-s vereséggel búcsúztak.

Kiemelt kép: MATT WEST / BACKPAGE IMAGES Ltd / DPPI via AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik