Nemzetközi foci

Azt kéri a FIFA minden szövetségtől, hogy ne büntessék a demonstráló gólörömöt

Sok futballista döntött úgy, hogy kiáll a feketék jogaiért, miután egy George Floyd nevű férfi rendőri brutalitás áldozatává vált az Amerikai Egyesült Államokban.

Hiába könyörgött a nyakán térdelő rendőrnek, az rajta maradt, míg meg nem halt
Minneapolisban a járvány kezdete óta nem látott méretű tüntetések kezdődtek, miután rendőri intézkedés közben meghalt egy 46 éves fekete férfi.

A minneapolisi esetet követően változatos módon, de felbukkantak tiltakozó feliratok az európai bajnokságokban, a Bundesliga hétvégi fordulójában Weston McKennie egy karszalagot viselve, Marcus Thuram letérdelős gólörömmel, Jadon Sancho pedig egy feliratos pólóval hívta föl a figyelmet Floydra.

Az NB I-ben is akadt fekete futballista, aki azonnal részt vállalt a mozgalomból: a ferencvárosi Tokmac Nguen, miután betalált a Puskás Akadémiának, felhúzta a mezét, ami alatt az állt, „igazságot George Floydnak”.

NB I-es focista is megemlékezett a rendőri brutalitás áldozatáról
Minneapolisban egy fekete férfi meghalt, több ország futballistái erre hívták föl a figyelmet. A Ferencváros gólszerzője is.

A szövetségek szabályzatában általában az áll, hogy a politikai üzeneteket szankcionálni kell, azonban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) arra kéri a szervezeteket, tekintsenek el ettől ebben az esetben.

A FIFA átérzi a játékosok aggodalmait és érzéseit a George Floyd-esettel kapcsolatban. A nemzetközi állásfoglalás, amely szerint tilos politikai demonstrációra használni egy futballmeccset,  szerepel a szabályzatban, de a rendező szervezet hatáskörébe tartozik, amely mérlegelheti a körülményeket. A FIFA többször is kifejezte, mindennemű rasszizmussal és diszkriminációval szemben fellép, és ennek érdekében nemrég frissítette a fegyelmi szabályzatát, ami azt segíti, hogy az ilyen viselkedést visszaszorítsa

– idézi a CBC a FIFA állásfoglalását.

A legtöbb játékos nem kapott komoly büntetést, azonban a mez levételéért megkapták a csatárok a maguk sárga lapját. A fegyelmi bizottságok zömmel eltekintettek a további büntetésektől, Tokmac viszont írásbeli figyelmeztetést kapott az MLSZ-től – igaz megírták, a nem engedélyezett felirat viseléséért a jövőben minden esetben tényleges büntetésre kerül sor.

Kiemelt kép: Lars Baron / POOL / AFP

Olvasói sztorik