Nemzetközi foci

Magyar edzőt neveztek ki a 27-szeres svájci bajnok futballcsapat élére

A Grasshoppers labdarúgóklub új kínai tulajdonosai Kádár Zoltánt bízták meg a csapat vezetésével.

Kádár Zoltán neve azért nem csenghet ismerősen a magyar futballszurkolóknak, mert Erdélyben, Sepsiszentgyörgy mellet, Uzon nevű kis településen született 1966. október 6-án. Ennek megfelelően a román futball iskoláját járta végig, játékosként a Brassó, a Kolozsvár és a Dinamo Bukarest csapatát erősítette. Utóbbival bajnoki címet szerzett és tízszer szerepelt a román válogatottban is. 1996. nyarán innen, a román fővárosból igazolt a svájci Schaffhausen csapatához.

Az aktív futball a FC Frauenfeld csapatánál fejezte be, azóta Svájcban telepedett le és azóta kisebb csapatok utánpótlása után az FC Zürichnél, majd a Grasshoppersnél volt másodedző.

A patinás, 27-szeres svájci bajnok labdarúgóklub a 2018-19-es bajnokságban az utolsó helyen végzett, így az idei szezont a másodosztályban kezdte, ahol jelenleg a Lausanne 15 ponttal vezet az egyaránt 37 pontos Vadúz és Grasshoppers előtt. A másodedzői posztról előrelépő, a transfermarkt.com szerint magyar-román kettősállampolgársággal rendelkező szakembernek leginkább a rájátszás kiharcolására van esélye, mert a megbizatása egyelőre ideiglenes, az idei bajnokság végéig, azaz egyelőre 13 meccsre szól.

Nagyon váratlanul jött a kinevezés, mert a járvány miatt hét hétig edzést sem tartottunk, a játékosok egyéni program alapján készültek otthon. Amikor megszűnt végre ez az időszak, rá három napra szóltak a klubvezetők, hogy én veszem át a csapat irányítását. Nagy meglepetés volt, ugyanakkor nagy megtiszteltetés is, annak ellenére, hogy most a B-ligában játszunk, mert a Grasshopperst külföldön is sokan ismerik

– nyilatkozta tökéletes magyarsággal Kádár Zoltán az M1 aktuális csatornának.

Az 53 éves edző természetesen arra készül, hogy kiharcolják a feljutást. A zürichi egyesületnél a közelmúltban tulajdonosváltás történt, és a 90 százalékos tulajdonrészt immár egy kínai cég birtokolja.

Szerintem az új tulajdonosok, mielőtt meghozták volna a tulajdonrész-vásárlással kapcsolatos végső döntésüket, már tárgyalhattak néhány edzővel. Tisztában vagyok azzal, hogy az egyedüli lehetőség számomra és a mostani edzői stáb számára az, hogy feljussunk az élvonalba és a hátralévő 13 meccsen olyan focit mutassunk, hogy a jövőnkről döntő vezetők rádöbbenjenek, ez a stáb megérdemel egy esélyt

– közölte Kádár.

(Kiemelt kép: Forrás: szekelyhon.ro)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik