Nemzetközi foci

Teljesen megszűnik az egyik legrégebbi kínai focicsapat

Anyagi okok miatt megszűnik az egyik legrégebbi kínai labdarúgóklub, a Liaoning FC. Az MTI cikke szerint a kínai szövetség szombaton jelentette be, hogy

az együttes egyik bajnoki osztályban sem indulhat el.

Az 1953-ban alapított Liaoning FC nyolcszoros bajnok, kétszeres kupagyőztes, az ázsiai Bajnokok Ligája elődjében 1990-ben arany-, 1991-ben pedig ezüstérmes volt. A csapatot vezetőedzőként 2003-ban a bolgár Dimitar Penev, 2008-ban pedig a német Werner Lorant irányította.

A kínai szövetség további tíz klubtól tagadta meg a licencet a következő idényre fizetési hátralékok miatt, másik öt csapat pedig anyagi okok miatt egyik profi osztályban sem indul el. Utóbbi csoportba tartozik a – legutóbb még élvonalbeli – Tiencsin Tienhaj is, amely szintén megszűnik. Ezt az együttest erősítette korábban Alexandre Pato, Axel Witsel és Anthony Modeste is, a vezetőedzője pedig – a játékosként világbajnok – Fabio Cannavaro volt.

Klubjaink alig tudnak fenntartható fejlődést elérni. A tulajdonosok sokat fektettek be, de kevés bevételre tettek szert, és ez káros lehet a kínai futball számára

– mondta Csen Hszü-jüan, a szövetség elnöke, akinek a reményei szerint a klubok a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak a hosszú távú tervezésre és az észszerű irányításra.

Az élvonalban a következő szezonban is 16 csapat szerepel majd, a másodosztályt viszont 16-ról 18 csapatosra bővítik. Az idény február 22-én kezdődött volna, de erre a koronavírus-járvány miatt nem volt lehetőség. A rajt új céldátumát egyelőre nem közölték.

Olvasói sztorik