Nemzetközi foci

Eltűnhet az egyik legrégibb olasz futballstadion

Az olasz örökségvédelmi szervezet nem akadályozza meg, hogy lebontsák az AC Milan labdarúgóklub 1920-as években épített stadionját, a San Sirót.

A Reuters brit hírügynökség csütörtökön azt írta, hogy ezzel az egyik jelentős akadály gördült el az elől, hogy a város két élvonalbeli együttese, az AC Milan és az Internazionale által használt aréna helyén egy új épülhessen.

A két egyesület tavaly nyújtott be közös kérelmet, hogy egy új, 60 ezer néző befogadására alkalmas stadion épülhessen a San Siro területén.

Az új létesítmény része egy nagyobb, 1,2 milliárd eurós ingatlanberuházásnak, amely az egész kerület felújítását tartalmazza. és amely magában foglalja a történelmi San Siro szinte összes épületének lebontását.

Az örökségvédelmi szervezet engedélyén kívül még számos más dokumentumra is szükség van az építkezéshez, de ezzel a jóváhagyással az AC Milan és az Internazionale nagy lépést tett abba az iránya, hogy új stadionja épüljön.

Bár az örökségvédelmi hatóságok jóváhagyása nem a végső döntés, ez fontos lépés a terv végrehajtása felé vezető úton.

A hatóság véleménye szerint az arénának nincs építészeti jelentősége, amely megakadályozná annak lebontását,

számos átépítés után ugyanis csak minimális maradt a stadion legrégebbi részéről, amelyet 1926-ban építettek.

A klubok és az önkormányzat hónapok óta tárgyalnak,. hogy kompromisszumos megoldást találjanak.
A város képviselői, köztük a milánói polgármester, Giuseppe Sala, ugyanis többször megkérdőjelezték a San Siro lerombolásának terveit, emiatt a klubok módosítottak is az eredeti projekten, amely az egész létesítmény eltüntetését célozta meg.

Kiemelt fotó: Piero CRUCIATTI / AFP

Olvasói sztorik