Nemzetközi foci

Hatvan éve Puskás Ferencet ünnepelte a futballvilág

Hatvan éve játszották minden idők egyik legjobb döntőjét a labdarúgó Bajnokcsapatok Európa Kupájában: a glasgow-i Hampden Parkban a Real Madrid 7-3-re verte az Eintracht Frankfurt csapatát. A mérkőzés egyik hőse Puskás Ferenc volt, aki négy gólt szerzett, a madridiak másik három találata Alfredo Di Stéfano nevéhez fűződött.

Az 1960. május 18-án játszott mérkőzésről természetesen a Real Madrid honlapja is megemlékezett.

A labdarúgás történetének egyik legjobb meccsének a megnyerésével sorozatban ötödször szerezte meg a kupát a Real Madrid

– olvasható.

A mérkőzés 18. percében a németek szereztek vezetést Richard Kress révén, Di Stéfano a 27. percben egyenlített, a 30. percben pedig már a spanyolokat juttatta előnyhöz.

Puskás bal lába a 44. percben villant először, majd az 56. percben tizenegyesből is eredményes volt, 4-1-re alakítva az eredményt. De nem állt le, a 60. percben közelről fejjel, majd a 71. percben 15 méterről ismét ballal volt eredményes (6-1).

Felgyorsultak az események, egy perc múlva Erwin Stein közelről a bal felsőbe vágta a labdát (6-2), újabb egy perc múlva Di Stéfano harmadszor volt eredményes, a 7-3-as végeredményt – egy rossz hazaadást kihasználva – a 75. percben Stein állította be.

Minden idők gólokban leggazdagabb BEK-döntőjében még születtek rekordok, azóta sem akadt olyan játékos, aki négyszer eredményes lett volna a fináléban, és 127 621 ember sem látott azóta ilyen meccset.

A magyar sajtó gondosan elhallgatta a disszidens Puskás nagy sikerét, a BEK-döntőről egy nyúlfarknyi kis hír jelent meg a Népsport 1960. május 20-i számában.

Népsport, 1960. május 20. (Forrás: Arcanum.hu)

A mérkőzést este 19.15-től az M4Sport is műsorra tűzi.

BEK-döntő (1960. május 18.)

Real Madrid (spanyol)-Eintracht Frankfurt (nyugatnémet) 7-3 (3-1)
Glasgow, Hampden Park, 127 621 nézőv.: Mowat (skót)
Real Madrid: Domínguez – Marquitos, Santamaría, Pachín – Zárraga, Vidal – Canário, Del Sol, Di Stéfano, Puskás, Gento. Edző: Miguel Munoz
Eintracht Frankfurt: Loy – Lutz, Höfer – Weilbächer, Eigenbrodt, Stinka – Kress, Lindner, Stein, Pfaff, Meier. Edző: Paul Osswald
gól: Di Stéfano (27., 30., 73.), Puskás (44., 56., 60., 71.), illetve Kress (18.), Stein (72., 75.)

Kiemelt fotó: PA Images via Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik