Nemzetközi foci

Belehalt sérüléseibe a futballsztár, akit Maradona is istenített

Rablótámadás következtében hetvennégy éves korában meghalt Tomás Carlovich argentin labdarúgó és edző.

Az 1946. április 19-én született sportembert Santa Fében az utcán érte támadás, kerékpárját elvették tőle, ő pedig olyan szerencsétlenül esett, hogy a fejét beverte a betonba. Stroke-ot kapott, majd kómába esett, és a kórházban már nem tudták megmenteni az életét.

Carlovich érdekes egyénisége volt az argentin labdarúgásnak, úgy tekintették az egyik valaha élt legjobb játékosnak, hogy egyszer sem játszhatott a válogatottban.

Korabeli elbeszélések szerint az 1974-es világbajnokságra készülő argentin válogatott utolsó felkészülési mérkőzését Rosarióban játszottak egy olyan csapat ellen, amelyben csak a város szülöttei kaptak helyet. A hazaiak a félidőben már 3-0-ra vezetettek, és az akkori argentin szövetségi kapitány, Vladislao Cap arra kérte kollégáját, hogy cserélje le Carlovichot, mert nem bírtak vele. Így is lett, a meccset végül a Rosario 3-1-re megnyerte.

José Pekerman, egykori argentin és kolumbiai szövetségi kapitány szerint a legjobb középpályás volt, akit valaha látott, míg az 1978-ban vb-aranyt szerző César Luis Menotti állította, lenyűgöző volt látni az ő játékát.

Amikor 1993-ban Diego Maradona a Newell’s Old Boyshoz szerződött, és egy újságíró a legjobb jelzővel illette, azt válaszolta:

A legjobb futballista már játszott Rosario-ban, Tomás Carlovich.

Maradona februári találkozójukon mezt ajándékozott neki, a következő felirattal: „Trinche, jobb voltál, mint én”.

A középpályás Carlovich pályafutása során több élvonalbeli csapatban játszott hazájában, a játéktól 1983-ban vonult vissza.

Sokan lerótták kegyeletüket (Fotó:
STR / AFP)

A kiválóság szombati búcsúztatójára – a koronavírus-járvány ellenére – sok szurkoló kilátogatott a Gabino Sosa Stadionba.

Kiemelt fotó: Twitter

Olvasói sztorik