Nemzetközi foci

Kiscsapat is vb-esélyhez juthat a CONCACAF-zónában

A koronavírus-járvány átírhatja az észak- és közép-amerikai régió (CONCACAF) megszokott labdarúgó világbajnoki selejtezős menetrendjét.

A szervezetet vezető Victor Montagliani egy szerdai interjúban úgy fogalmazott, a szokványos, hatcsapatos, körmérkőzéses selejtező helyett másfajta formátumban dőlhet el, mely csapatok utazhatnak jövő novemberben Katarba.

„Figyelembe véve a lehetőségeket, az eddig történteket és az ez utánra várt eseményeket, a jelenlegi selejtezős formátumon valószínűleg változtatnunk kell” – jelentette ki Montagliani.

Hozzátette, várhatóan több csapat részvételével, egyenes kieséses rendszerben rendezik majd meg a kvalifikáció végső szakaszát.

Az eredeti formátum szerint a FIFA-világranglista alapján a zóna hat legmagasabban rangsorolt együttese, Mexikó, az Egyesült Államok, Costa Rica, Jamaica, Honduras és El Salvador nemzeti csapatainak maradt volna esélye a kijutásra, így azonban például a rangsorban hetedik Kanadának is lesz lehetősége erre.

„Harmincöt válogatottunk van, de amíg nem tudjuk, a nemzetközi szövetségtől pontosan hány játéknapot fogunk kapni, nehéz megmondani, milyen lesz a lebonyolítás” – tette hozzá a CONCACAF-elnök.

A zónából a legjobb három kijut a katari világbajnokságra, míg a negyedik pótselejtezőt vív.

Kiemelt fotó: INTI OCON / AFP