Nemzetközi foci

Élete legnagyobb sikerét érte el, mégis kirúgták

Kevés csalódottabb szakember lehet most Des Buckinghamnél, aki 35 éves kora ellenére nagyszerű eredményeket ért el szövetségi edzőként, de hiába érte el az U20-as válogatottal Új-Zéland legnagyobb korosztályos vb-sikerét, majd harcolta ki az olimpiai kvalifikációt, a szövetség nem tart igényt a munkájára.

A brit edző 2014–15-ben csatlakozott asszisztensként az ausztrál élvonalban szereplő Wellington Phoenixhez, amelynél 2017-ben vezetőedző is lehetett – 31 évesen az A-League legfiatalabb szakvezetőjévé vált.

2018-ban kérték fel a az új-zélandi U20-válogatott élére. A csapattal megnyerte az óceániai bajnokságot, ezzel kvalifikációt szerzett a 2019-es lengyelországi vébére. Ott a csoportkörben 5-0-ra lemosta Hondurast, 2-0-ra Norvégiát, és ugyan 2-0-ra kikapott Uruguaytól, továbbjutott.

A nyolcaddöntőben aztán nem volt szerencséje, 1-1-es meccset követően tizenegyesekkel kikapott és kiesett Kolumbia ellen.

De így is a 11. helyen zárt, ami az ország történetének legjobb korosztályos helyezése.

Az olimpiai selejtezőn döbbenetes fölénnyel, hibátlan teljesítménnyel, 33-4-es gólkülönbséggel győzött, és készült az idei játékokra.

A koronavírus aztán mindent elsöpört, a játékokat 2021-re halasztották, az új-zélandi szövetség pedig bejelentette, hogy Buckingham augusztus végén lejáró szerződését nem hosszabbítja meg. A tervezett szerkezetátalakítás eredménye az lesz, hogy az olimpiára már Danny Hay, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya készíti fel a játékosokat.

Kiemelt fotó: Twitter/Des Buckingham

Olvasói sztorik