Nemzetközi foci

A belgák rájöttek, hogy kapkodtak, ezért belekapaszkodhatnak a saját kiskapujukba

Április 2-án még azt írtuk, megvan az első komoly focibajnokság, amelyet lefújtak a koronavírus miatt, ehhez képest most az a hír járja, hogy visszatáncolhatnak, akár restartolhatnak a belgák.

A hivatásos liga szervezetei hétfőn, kétszeri halasztás után videokonferencia keretében találkoznak majd először azt követően, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt befejezettnek nyilvánították a bajnokságot, és kihirdették a Club Brugge bajnoki címét. Egy „kiskapu” azonban nyitva maradt, miszerint ezt a döntést még jóvá kell hagynia a felső két osztály 24 csapatának, amelyek közül korábban 17 már hetekkel ezelőtt a szezon lezárást szorgalmazta.

Alighanem az elmúlt három hétben az érintett klubok végiggondolták a pénzügyi helyzetüket, mert úgy hírlik, éppen e jóváhagyás elmaradása miatt van még arra esély, hogy egyáltalán nem lesz jogerős a lezárásra vonatkozó határozat.

A klubok dönthetnek úgy is, hogy

  • inkább folytatják a pontvadászatot.
  • De rendelkezhetnek úgy is, hogy a folytatás kérdését elnapolják, és várnak a belga kormány újabb rendelkezéseire és iránymutatásaira.

A belga kormány a következő hetekben dönt arról, hogy tovább szigorítják-e a járvány miatt rendelkezéseket vagy enyhítenek azokon. Ígéretek szerint a sportügyekben mielőbb határoznak.

A bruges-i együttes 15 pontos előnnyel állt az élen a második helyezett Genttel szemben a koronavírus-járvány miatt márciusban felfüggesztett bajnokságban, amelyből már csak egy forduló lett volna hátra a rájátszás megkezdése előtt. Az ezüstérem 29 forduló alapján a Gentnek, a bronz a Charleroi-nak jutott, a negyedik pedig a Royal Antwerp lett. A győztes Bajnokok Ligája-főtáblás, a második BL-selejtezős, a harmadik Európa-liga főtáblás, míg a negyedik El-selejtezős lesz.

(Kiemelt kép: BRUNO FAHY / BELGA MAG / BELGA)

Olvasói sztorik