Nemzetközi foci

Ha nincs más lehetőség, külföldön fejeznék be a bajnokságot

Amennyiben Romániában nem engedélyezik a labdarúgó-mérkőzések megrendezését, úgy a szövetségnek és a profiligának megvan a terve arra, hol és hogyan fejeződjön be az élvonalbeli szezon.

A Szekelyhon.ro portál azt írja, a múlt héten a liga illetékesei arról határoztak, hogy legkorábban a június 6-7-i hétvégétől folytatódhat a bajnokság, ugyanakkor a Gazeta Sporturilor című sportnapilap csütörtökön arról számolt be, hogy a csapatok két-három héten belül különgépekkel Törökországba utaznak, és két hónapig, július végéig maradnak ott.

Előbb egy felkészülési időszakra kerül sor az elmúlt hetek hosszú kihagyása miatt, majd háromnaponta következnek a mérkőzések, amelyeket a román televízió-társaságok közvetítenek.

Elővigyázatosságból minden küldöttség minden tagja egyedül lakik majd szállodai szobájában, és mivel az üdülőterületen a világjárvány miatt nagyon kevesen tartózkodnak, a fertőzés kockázata nagyon alacsony. A futballistákat indulás előtt, és Törökországban is tesztelik majd koronavírusra.

A cikk szerint a szállásköltség, az utazás, és a stadionok bérlése összesen nagyjából kétmillió euróba kerül. Az összeget a profiliga fedezné, majd később a televíziós közvetítések jogdíjából visszakapná.

Véleményem szerint ez az utolsó életképes megoldás a jelenlegi szezon befejezéséhez. Ez a javaslat az enyém volt, nem a szövetségé

jelentette ki Gabriel Bodescu, a román szövetség főtitkárhelyettese. Hozzátette, a terv addig ötlet marad, amíg az UEFA nem járul hozzá ahhoz, hogy egy másik országban játszhassák le a mérkőzéseket.

A lap érdeklődésére a Debrecen korábbi játékosa, a Gaziantep FK jelenlegi vezetőedzője, Marius Sumudica elmondta, hogy a Török Labdarúgó Szövetség is ugyanezt tervezi, az élvonal összes csapatát két hónapra Antalyába költöztetné, és ott fejezné be a bajnokságot, így a románoknak nehéz dolguk lesz, ha megfelelő stadionokat akarnak találni.

Hozzátette, a 30-40 fok közötti átlaghőmérséklet és a magas páratartalom is megnehezítené a csapatok dolgát. A GSP szerint a klubok, a liga és a szövetség éppen azért törekszik mindenképpen a bajnokság befejezésére, nehogy elessen a szponzoroktól és a televízió-társaságoktól származó bevételtől.

Kiemelt fotó: Facebook