Nemzetközi foci

Fél kézzel mos a csapatra a nyolcvanéves önkéntes

Ugyan egy munkahelyi balesetben elveszítette a karját, de kedvenc csapatától sohasem tudott megválni, így Finn Engen már 61 éve a norvég Raufoss IF mindenese. Ráadásul ingyen.

„Ha csak egy karod van, egy kicsit nehéz kifordítanod a ruhákat. Néha használnod kell a szádat is” – mesélte a norvég TV2-nek Engen, aki júliusban lesz 80 éves. „A legtöbb játékos csak ledobja a holmiját, többször kértem őket, hogy ne így csinálják, de hiába.”

Hozzátette, szerinte nincs ebben semmi szándékosság, csak elfelejtik – de ő ezeket a rossz húzásokat számon tartja.

Az biztos, hogy nincsen olyan kihívás, amellyel ne tudna megbirkózni, ha így lenne, nem maradt volna ennyi ideig a klub kötelékében. „Vicces együtt lenni a srácokkal, a mérkőzések részévé válni, néha leülni a kispadra” – mondta.

61 éve tartó munka

Az egész kaland 1959-ben kezdődött. Akkor még csak a fűnyírás volt a feladata, de amikor megkérdezték tőle, szeretne-e több munkát kapni a csapat körül, boldogan igent mondott.

Akkoriban fekete bőrlabdákkal játszottak, azokat kellett zsíroznom és felpumpálnom, ez volt a feladatom

– emlékezett vissza Engen.

Tíz évvel később, 1969-ben kapott egy díjat a hosszú és hűséges szolgálatért.

„Néhány év telt csupán el, de számomra szórakoztató volt. Sok szép pillanatot éltem át. Azóta még többet. Akad olyan pillanat, amikor kicsit belefáradok, például, amikor kikapunk. De gyorsan elillan a rossz érzés.”

A klub történetével foglalkozó Arne Halvorsrud szerint a klub és Engen személye teljesen egybeforrt.

Ez a munka Finn életmódjává vált. Sokat jelentett a klubnak, de a Raufoss is sokat jelentett neki. Finn végig hűséges volt, sohasem kritizált, akkor sem, ha a csapat vereséget szenvedett

– mondta Halvorsrud, aki kiszámította, hogy Engen közel tízezer Raufoss-edzésen vett részt vagy járult hozzá bármilyen módon annak sikerességéhez.

Nem jött el a visszavonulás ideje

Ráadásul mindezt ingyen, önkéntes alapon csinálta. Ahogy a klub ügyvezetője, Bent Dalby fogalmazott:

Finn Engen egyedülálló, nincs hozzá hasonló!

A nyolcvanadik életévébe járó Engen leginkább azt várja, hogy a koronavírus-válság befejeződjön, és ismét visszatérhessen a megszokott napi rutinba.

„Csak az egészségem lehet akadálya annak, hogy ezt befejezzem. De most még szó sem lehet róla” – tette hozzá.

Kiemelt fotó: Facebook/Raufoss Football

Olvasói sztorik