Nemzetközi foci

Csak semmi gólöröm! – Burundi felkerült a futballtérképre a koronavírus miatt

Alaphelyzetben talán sohasem foglalkoznánk a burundi labdarúgással, azonban a koronavírus-járvány nagyon érdekes helyzetet eredményezett: négy kontinens mindössze négy bajnoksága nem állt csak le. Európában a fehéroroszok, Ázsiában a tádzsikok, Közép-Amerikában a nicaraguaiak dacolnak a betegséggel, míg Afrikában a világ egyik legszegényebb országa nem szakította meg a liga küzdelmeit.

A burundi bajnokcsapatok

20-szor: Vital’O FC
9-szer: Inter FC
7-szer: Maniema FC
4-szer: AS Inter Star
2-szer: LLB Sports4Africa FC, Athlético Olympic FC, Prince Louis FC, Stella Matutina FC
1-szer: Aigle Noir FC, Le Messager FC de Ngozi, Flambeau de l’Est, Muzinga FC, Sports Dynamic, Espoir FC

Az ország a belga uralom alól 1962-ben vívta ki a függetlenségét, az első futballbajnokságot pedig már 1963-ban megrendezték.

Egy időben a magyar (és a lett) bajnokságra volt jellemző, hogy rengeteg fővárosi csapat szerepelt az élvonalban, nos, ez Burundiban már a kezdetek óta így van. A mindössze 27 ezer négyzetkilométer területű ország abszolút Bujumbura-központú: eddig mindössze háromszor fordult elő, hogy nem fővárosi csapat lett bajnok.

A sort még 2012–2013-ban a Ruyigi városában székelő Flambeau de l’Est kezdte, és a legutóbbi két kiírásban is vidéki klub nyert: 2017–18-ben a Le Messager FC de Ngozi (Ngozi), tavaly az Aigle Noir FC (Makamba) lett az aranyérmes.

A 2019–2020-as idényben ismét a Le Messager FC de Ngozi vezet, és miután három forduló van már csak hátra, nagy esélye van a végső sikerre.

Gyenge és erőtlen

Burundi futballja olyan, mint a gazdasága: gyenge és erőtlen. A válogatott eddig egy komolyabb sikert tudott felmutatni: története során először 2019-ben kijutott az Afrika-kupára, igaz, Nigéria, Madagaszkár és Guinea ellen gólt sem szerzett, és pont nélkül esett ki.

A Bajnokok Ligájában 2016-ban fordult elő legutóbb, hogy sikerült egy fordulót mennie az aktuális címvédőnek, akkor a Vital’O idegenben szerzett góllal búcsúztatta a lesothói bajnok Liolit.

Csak semmi pacsi

Ami a jelenleg is zajló idényt illeti, a helyi szövetség úgy tett, mint a fehérorosz: nem vett tudomást a koronavírusról. Pontosabban az ország és a szövetség vezetői azt mondták, amíg nincsen pozitív esetről tudomásuk, nem szakítják meg a bajnokságot.

Így aztán a burundi futball sohasem látott globális érdeklődésre tett szert, elsősorban az online fogadások miatt.

A múlt héten aztán három koronavírusos esetet is regisztráltak az országban, ezért a szövetség vasárnapi tárgyalásra hívta az első és a második ligában szereplő klubok elnökeit. Az ülésen megvitatták az egészségügyi válság futballbajnokságra gyakorolt hatását, a játékosok és a játékvezetők védelmét és abban maradtak, hogy ha szükséges, akkor lépnek.

Egyelőre azonban a folytatás mellett döntöttek, csupán néhány megelőző intézkedést vezettek be. A játékosoknak azt tanácsolták, hogy a mérkőzés előtt mossanak kezet, ne pacsizzanak a bírókkal és más labdarúgókkal, tartsák meg a kellő távolságot a játékvezetőkkel és felejtsék el a közös gólörömöt.

Nincs értelme teljes leállásnak

Amint lesznek jelei a vírus terjedésének, leállítjuk a bajnokságot. Addig játszunk, ugyanakkor folyamatosan tartjuk a kapcsolatot az Egészségügyi Minisztériummal

– idézte a BBC Ndikuriyo Reverient, a Burundi Labdarúgó Szövetség elnökét.

„Mostanáig három esetről van tudomásunk, a velük kapcsolatba került személyeket elkülönítették, őket az Egészségügyi Minisztérium felügyeli – tette hozzá Reverien, aki egyben a Burundi Szenátus elnöke is. – Tudjuk, hogy sok országban az egészségügyi helyzet katasztrofális, itt is két olyan beteg van, akik külföldről érkeztek haza, a harmadik pedig olyasvalaki, aki a két személy egyikével él együtt. Nem látjuk értelmét a teljes leállásnak, hiszen az országban minden más tevékenység továbbra is a szokásos módon zajlik.”

A szövetség közleménye szerint Thaddeus Ndikumana közegészségügyi miniszter is azt javasolta, a bajnokság folytatódhat, de a megfelelő higiéniai intézkedések betartása mellett kell játszani.

A tervek szerint a nézők számát is csökkenteni fogják, de ezzel kapcsolatban péntekig számokat és iránymutatást várnak a minisztériumtól.

Kiemelt fotó: Twitter.com/BurundiFF

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik