Nemzetközi foci

Nemet mondtak a focisták a bércsökkentésre, Rooney kiakadt

Nincs egyezség a Premier League-ben a játékos-szakszervezet és a klubok között. Wayne Rooney markáns véleményt fogalmazott meg.

Az angol élvonalbeli labdarúgók szakszervezete (PFA) elutasította a Premier League-klubok által javasolt 30 százalékos bércsökkentést, adta hírül az MTI.

A PFA azzal indokolta döntését, hogy 12 hónap alatt így az angol kormány mintegy 200 millió fontnyi befizetett adótól esne el.

Ennek a lépésnek a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) és más állami szolgálatok látnák a kárát

– tette hozzá az érdekképviseleti szervezet. A liga vezetése pénteken vetette fel, hogy 30 százalékos bércsökkentést javasol a játékosoknak, emellett 125 millió fonttal segíti az alsóbb osztályokban szereplő, és a kényszerszünet miatt anyagi gondokkal küzdő klubokat, 20 millió fontot pedig jótékony célokra ajánl fel.

A PFA-állásfoglalás láttán Oliver Dowden digitális, kulturális, média- és sportügyekért felelős államtitkár közölte, a koronavírus-járvány idején az emberek nem az angol nemzeti sport belháborúiról akarnak hallani.

Az élsportolóknak meg kell érteniük, hogy milyen nyomás nehezedik a rosszabbul fizetett munkatársakra, közösségekre és szurkolókra

– hangsúlyozta az államtitkár.

Vasárnap véleményt nyilvánított az ügyben Wayne Rooney is, aki 120 szereplésével a legtöbbszörös angol válogatott mezőnyjátékos.

Szégyen, ami az utóbbi napokban történt. Először Matt Hancock egészségügyi miniszter mondta, hogy csökkenteni kellene a PL-futballisták fizetését. Vajon csak el akarta terelni a figyelmet arról, hogy a kormány miként kezeli a járványt?

– fakadt ki a 34 éves csatár, aki jelenleg a másodosztályú Derby Countyt erősíti.

Utána a PL közölte nyilvánosan a szándékait, sarokba szorítva ezzel a játékosokat, hogy ők fizessék meg az elmaradt bevételeket. Könnyű célpontok vagyunk. Szerintem a labdarúgóknak egyénileg kellene eldönteniük, hogy mennyi bérről hajlandók lemondani

– tette hozzá Rooney.

A koronavírus-járvány miatt valamennyi angol bajnokságot felfüggesztették, egyelőre nem született döntés arról, hogy mikor léphetnek pályára újra a csapatok. Ami viszont biztosnak tűnik, hogy ha lesznek is meccsek, azokat zárt kapuk mögött rendezik majd.

 

Kiemelt kép: Isabel Infantes / AFP 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!