Nemzetközi foci

Megfenyegette a belga szövetséget az UEFA

Kizárhatják őket az európai kupaküzdelmekből.

Az európai kupaküzdelmekből való kizárással fenyegette meg a belga szövetséget Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke amiatt, hogy befejezettnek nyilvánította az ország bajnokságát a koronavírus-járvány miatt.

Megvan az első komoly focibajnokság, amelyet lefújtak a koronavírus miatt
15 pont volt a Brugge előnye, igaz, a rájátszás még csak most jött volna.

Ez nem a megfelelő eljárás, a szolidaritás nem egyirányú utca. Nem lehet segítséget kérni, aztán önhatalmúlag eldönteni, hogy mi legyen. A belgák, és mindazok, akik hasonló lépésen gondolkodnak, a részvételüket kockáztatják a következő európai kupaszezonban

– mondta a ZDF német televíziónak a szlovén sportdiplomata.

A belga szövetség (KBVB) csütörtökön közölte, hogy az alapszakasz vége előtt egy fordulóval félbeszakítja a Jupiler Pro League-et, és nem rendezi meg a rájátszást, a bajnoki címet pedig az FC Bruges kapja meg.

A döntésben szerepet játszott, hogy a KBVB már teljes egészében megkapta a szezonra a televíziós közvetítési jogokból származó pénzt, amelyet nem is kell visszafizetnie. Sok más európai bajnokságban ugyanakkor végig kell játszani a szezont ahhoz, hogy a nemzeti szövetségek hozzájussanak a közvetítési bevételekhez.

Az UEFA még csütörtökön levelet küldött 55 tagszervezetéhez, amelyben tudatta, a kontinentális sorozatokban való szereplés a befejezett bajnokságok végeredményétől függ.

Már tudja az UEFA, mikor folytatódhat a futballidény
Az utolsó esélyig ragaszkodni kell ahhoz, hogy a bajnokságok a pályán elért eredmények alapján dőljenek el.

Ezért az idő előtt véget ért pontvadászatok kétségeket vetnének fel ennek a feltételnek az érvényességét illetően. Az állásfoglalás szerint a következő hónapokban jó eséllyel újraindulnak és július-augusztusban lezárulnak a nemzeti bajnokságok, ezért korai és jogtalan lépés ezeket befejezettnek nyilvánítani.

Kiemelt kép: Fabrice COFFRINI / AFP

Olvasói sztorik