Nemzetközi foci

Keményen odavert a Dinamo Zagreb erős embere

Múlt pénteken úgy döntött a Dinamo Zagreb vezetése, hogy meneszti a csapat teljes edzői stábját, miután nem mentek bele a fizetéscsökkentésbe.

A koronavírus-járvány miatt a sport minden területén megszorító intézkedéseket hoztak, nem lehetett kivétel a horvát bajnokságot 18 ponttal vezető Dinamo sem. A klub 30 százalékos fizetéscsökkentést jelentette be, de azt mind a futballisták, mind az edzői team visszautasította.

Erre válaszul a vezetés a teljes szakmai stábot kirúgta, egyedül Nenad Bjelica vezetőedzőt nem, mert az ő szerződésében akadt olyan kitétel, amely ezt megakadályozta. A Tportal.hr szerint azonban várhatóan ő is elhagyja a klubot.

A Dinamo igazgatósági tagja, Kresimir Antolic a horvát RTL-nek elmondta, hogy a korábbi elnök, a jelenleg tanácsadóként dolgozó Zdravko Mamic nem vett részt a döntésben.

„Ez a klub vezetésének a döntése volt, Zdravko Mamicot csak informáltuk erről, hiszen vele minden olyan kérdésben konzultálunk, amiben tapasztalatával segíthet bennünket. De a végső szót a háromtagú igazgatótanács mondta ki Vlatka Peras elnök vezetésével” – nyilatkozta Antolic.

Mamic azonban nem maradt néma, néhány nappal azután, hogy a fizetéscsökkentés miatt káosz alakult ki a klubon belül, a saját közösségi oldalán nyilvánosságra hozta, hogy az elmúlt húsz hónapban mennyi fizetést kaptak az edzők.

Eszerint a teljes stáb 37 288 550 kunát, azaz közel 49 millió eurót keresett, ebből Bjelica edző 24 385 673 kunát, azaz 3,2 millió eurót kapott kézhez.

Messi és a csapattársak lemondtak a jövedelmük hetven százalékáról, a belga labdarúgók havi 13 ezer kunából élnek, a szlovák bajnok MSK Zilina csődöt jelentett, Cristiano Ronaldo, a Juventus, a Bayern München még sokan mások megmutatták a szolidaritásukat. A Dinamo a következő időkre készül, mindannyiunknak vállalnunk kell a terhek egy részét. A klub senkinek sem tartozott, olyan munkakörülményeket biztosított, amit Európa ezen részén senki, és a jövőben is ezt fogja tenni” – írta Mamic.

Később egy népi bölcsességet posztolt:

Akkor kell takarékoskodni, amikor van, nem akkor, amikor nincs.

Hozzátette: „A viharra felkészülni egyes esetekben az élet és a halál közötti különbséget jelenti. A Dinamo fel fog készülni!”

Kiemelt fotó: Ole Martin Wold / NTB scanpix / AFP

Olvasói sztorik