Nemzetközi foci

Nem ez lenne az első eset, hogy kaotikus szezon végén lett bajnok a Liverpool

Az idei koronavírus-járvány miatt a második világháború óta először fordult elő Angliában, hogy egy bajnoki szezon félbeszakadt. Arra azonban volt példa, hogy egy idény a nyárba nyúlóan érjen véget. A babonás Liverpool-hívők számára jó hír, hogy a csapat akkor aranyérmes lett.

1939 augusztusának végén minden divízió elrajtolt Nagy-Britanniában, majd szeptember 1-jén Németország megtámadta Lengyelországot, az angolok azonban szeptember 2-án még megrendezték a 3. fordulót. Egy nappal később az ország hadat üzent a németeknek, a szükségállapotban pedig a futballt sem lehetett folytatni. A világháború alatt csak a hadi ligákban zajlottak mérkőzések, illetve Football League War Cup néven háborús kupát is rendeztek.

A háborús évek után úgy tűnt, 1946-47-re minden rendeződik a sport területén is, elrajtolt a négy profi liga 22-22 csapattal. Azonban a kemény tél közbeszólt, sok mérkőzés elmaradt, amelyeket persze tavasszal hétközi fordulókkal be lehetett volna pótolni.

Le a hétközi fordulókkal!

Az angol kormány azonban közbelépett, a háború utáni termelékenység fokozása érdekében úgy döntött, csupán hétvégi sporteseményeket engedélyez.

Anglia: befejezik a bajnokságot, zárt kapus meccsekkel
Idén is avatnak bajnokot a Premier League-ben, de a meccsekre nem mehetnek be nézők.

73 évvel ezelőtt a liga súlyos dilemmával szembesült: arra kérték, hogy válasszon a szezon félbeszakítása, a zárt kapus mérkőzések vagy a szezon nyárig történő kitolása között. A körülmények teljesen mások voltak, de azért lehet hasonlóságot találni a koronavírus miatt felmerült problémákkal.

Főleg úgy, hogy a legutóbbi hírek szerint az április 30-ig felfüggesztett Premier League-et szeretnék folytatni, az idény végét határozatlan időre kitolják, és a tervek szerint zárt kapus mérkőzéseket rendeznek majd.

1947. március 12-én a Belügyminisztérium összehívta a legnépszerűbb és legtöbb nézőt megmozgató sportágak (labdarúgás, rögbi, ló- és agárverseny, autósport, jégkorong) képviselőit. Az ország minél előbb talpra akart állni a háborús veszteségekből, a kormány pedig úgy érezte, hogy a hétközi sportesemények túl sok munkaképes ember figyelmét elvonják, így azokat beszüntették.

A futball helyzetét nehezítette a kemény tél is, a pályák még játékra alkalmatlanok, havasak vagy sárosak voltak. A Guardian visszaemlékezése szerint a március 10-i hétvégén a tervezett 44 mérkőzésből 17-et nem tudtak lejátszani.

Sok pálya víz alatt van vagy éppen fagyott a talaj, máshol jég, víz és hó borítja a játékteret

– írta anno a Guardian. Így fordulhatott elő, hogy amíg az élvonalban (First Division) a Blackpool már 34 bajnokinál tartott, a Sheffield United csupán 26 mérkőzést tudott lejátszani.

Papíron már csak pár hét volt hátra a bajnokságból az eredeti tervek szerint, ugyanakkor rengeteg meccs várt még lejátszásra.

Még a lóversenyek is behódoltak

A kormány javaslata komoly ellenállásba ütközött. WH Hughes, a rögbiliga elnöke azzal érvelt, hogy a hétközi meccseikre egyébként is jóval kevesebben látogatnak ki. Will Cearns, a West Ham elnöke és a wimbledoni agárpálya igazgatója azzal érvelt, hogy egy ilyen drasztikus döntés katasztrofális erkölcsi hatással bírna.

Az egész ötlet hihetetlen. Úgy gondolom, olyan erős lesz a tiltakozás, hogy ez a tervezet sohasem lép hatályba

– mondta.

Tévedett.

A kormány határozottan kitartott, és a sport alulmaradt ebben a harcban. A két leghíresebb lóversenyt, a Grand Nationalt és az epsomi derbyt a hagyományos pénteki napról szombatra tolták – előbbit azóta is azon a napon rendezik, utóbbi próbálkozott pár évig a szerdával, de végül visszatért a hétvégére.

A teljes káoszban azt nem merte bevállalni a labdarúgó-szövetség, hogy ennyire eltérő meccsszámokkal lezártnak tekintse a bajnokságot, és arról sem lehetett szó, hogy zárt kapuk mögé kényszerítsék magukat. Ehelyett úgy döntöttek, hogy június 14-ig meghosszabbítják a szezont.

Őrült hajrában Liverpool-arany

A döntés meghozatalakor még a Wolverhampton állt az élen, előnye négy pont volt az egy meccsel többet játszott Liverpool előtt. Őket a Blackpool, a Middlesbrough, a Manchester United és a Stoke City követte.

A sok elmaradt meccs pótlása őrült összevisszaságot hozott, a Wolves a következő hétvégén kikapott Sheffieldben, majd húsvétkor három nap alatt még két vereséget szenvedett. Ugyanekkor a Stoke négy nap alatt három győzelmet aratott. A Liverpool elbukott a Blackpool ellen, de a következő hét meccséből hatot hozott.

Május közepére a Wolves csak jobb gólkülönbségének köszönhetően állt a Manchester United előtt, a harmadik és a negyedik pozícióban az egy ponttal kevesebbet gyűjtött Liverpool és Stoke következett.

A bajnokság végső sorrendjét végül egy átigazolás is alakította, a Stoke vezetősége május 10-én beleegyezett abba, hogy Stanley Matthews Blackpoolba szerződjön, így a csapat a története legfontosabb mérkőzéseit már legjobbja nélkül vívta meg.

Végül le is szorult a dobogóról, a bajnok a Liverpool lett a Manchester United és a Wolverhampton előtt.

A mostani helyzet annyiban mindenképpen bonyolultabb, hogy egyelőre nem látni, a járványnak mikor lesz vége és mikor folytatódhatnak a bajnokságok. Az április 30-ig tartó felfüggesztés és a zárt kapus mérkőzések talán a legoptimistább forgatókönyvek. Ezzel alighanem Angliában is tisztában vannak, az egyik legújabb intézkedéssel ugyanis a hetedosztálytól lefelé lezárták a ligákat, nincsenek bajnokok, feljutók és kiesők sem.

Kiemelt fotó: Central Press/Getty Images

Olvasói sztorik