Nemzetközi foci

A szemünk előtt roppan össze a tavaly még ünnepelt Ajax

Az utolsó öt tétmeccséből négyet elbukott az amszterdami alakulat.

Történelmi mélypontra került az Ajax: a holland elitalakulattal húsz éve nem fordult elő, hogy öt tétmeccse közül négyet elbukjon. Szerda este a Holland Kupa elődöntőjében az Utrecht verte a piros-fehéreket…

Tavaly nyáron sokan féltették a hagyományosan a saját nevelésű játékosokra építő együttest, hogy a remek BL-szereplés miatt szétszedik a csapatot. Végül a távozási oldalra Matthijs de Ligt (Juventus), Frenkie de Jong (Barcelona) és Kasper Dolberg (Nice) neve került fel. A klubvezetés nemcsak az akadémiáról, hanem a piacról is igyekezett erősíteni, így érkezett az amszterdamiakhoz Quincy Promes a Sevillától.

A szkeptikusokra eleinte rácáfoltak Tadicsék: jól kezdtek a pontvadászatban, és a BL-ben is két győzelemmel nyitottak. A problémák elsőként a nemzetközi porondon jelentkeztek, a Chelsea-től elszenvedett vereség után még összekapták magukat a fiúk, ám a mindent eldöntő, Valencia elleni meccsen csődöt mondott az addig brillírozó támadósor: a 0–1-es végeredmény azt jelentette, hogy Erik ten Hag alakulata csak az Európa Ligában érte meg a futballtavaszt.

A sorsolásra sem lehetett panasza Huntelaaréknak, hiszen a Getafe kiejtése nem tűnt lehetetlen küldetésnek. Aztán eljött február 20-a, és a madridi kiscsapat totálisan megérdemelten győzte le az Ajaxot 2–0-ra. A hollandoknak jószerivel helyzetük sem volt a kilencven perc során – korábban ez nem volt jellemző a csapatra.

Három nappal később a bajnokságban a Heracles vendégeként sem jött össze a góllövés, az almelói gárda 1–0-ra verte az amszterdamiakat. A Getafe elleni visszavágón nagyon gyorsan hátrányba kerültek a hazaiak, fordítani ugyan tudtak Promesék, de a 2–1 a spanyolok továbbjutását jelentette.

A bajnokságban rangadó várt a piros-fehérekre, és a tabella második helyén tanyázó AZ Alkmaar nyerni tudott Amszterdamban (0–2), ezzel pontszámban beérte a listavezetőt. Ilyen előjelekkel utazott a bajnokságban hatodik helyen tanyázó Utrechthez a sztárcsapat, amely ezúttal is betlizett. A hazaiak teljesen megérdemelten nyertek 2–0-ra, bejutva így a Holland Kupa döntőjébe.

Kétségtelen, hogy az elmúlt hetekben sérüléshullám sújtotta az Ajaxot, ám biztosan az sem tett jót mentálisan a brigádnak, hogy már most megkezdték a gárda „szétkapkodását” a topcsapatok – a marokkói Hakim Zijes már alá is írt a Chelsea-hez, igaz, a tavaszt még Amszterdamban tölti.

Folytatás szombaton este a Heerenveen otthonában…

Kiemelt kép: Ronald BONESTROO / ANP / AFP 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!