Nemzetközi foci

Teljes európai uralomra törnek a német csapatok?

Idegenben is legyőzte a Portót a Leverkusen, mint ahogy oktatott a Wolfsburg is.

A nyolcaddöntős szereplésért csatáznak az Európa Liga együttesei, szokás szerint két időpontban. A kora esti ütközetek közül sok izgalmat ígért a Gent–Roma párharc, ugyanis a római „farkasok” 1–0-s előnyt harcoltak ki az első mérkőzésen. A kanadai Jonathan David góljával gyorsan ledolgozta a hátrányát a belga csapat, mire a holland tehetség, Justin Kluivert villámgyorsan válaszolt. Utóbb kiderült, ezzel el is lőtte a puskaporát a Gent, vagyis az AS Roma maradt talpon a sorozatban.

Tovább erősítve a német klubok európai szereplését – gondoljunk csak a Bajnokok Ligájában érdekelt Dortmundra, Leipzigre, Bayern Münchenre –, a vártnál is könnyebben lépett tovább a Bayer Leverkusen. A hazai 2–1-es siker után Portugáliában sem vett vissza a Bundesliga ötödik helyezettje: Lucas Alario, Kerem Demirbay és Kai Havertz is bevette az FC Porto kapuját. A házigazda szépített ugyan, ám sokra nem ment vele. S ha már Bundesliga-csapatok: a Wolfsburg egészen simán bevette Malmőt.

Az angliai 4–0 után megjósolható volt a Wolverhampton továbbjutása az Espanyol ellen, és nem is borult a papírforma. Bár a visszavágón 3–2-re győztek (az argentin Jonathan Calleri triplázott), simán kiestek, így a folytatásban összpontosíthatnak a LaLiga-csatákra a barcelonaiak.

Az első játékrészt követően úgy tetszett, bajba kerülhet egy másik portugál együttes, a Sporting is, amely 3–1-es előnnyel utazott Isztambulba. A Basaksehir 2–0-s vezetése vészjósló lehetett a vendégek számára, ám az argentin Luciano Vietto betalált. A Sporting futballistái talán úgy gondolhatták, túlélték a nehézségeket, amikor (a 90+2. percben) Edin Visca góljával kiharcolta a hosszabbítást a török vendéglátó. A slusszpoén a ráadás finisében is Viscáé lett, a Basaksehir kiharcolta a továbbjutást.

Európa Liga, a 16 közé jutásért, visszavágó

Gent–Roma 1–1 (1–1)

Továbbjutott: Roma (2–1-es összesítéssel)

Malmö–Wolfsburg 0–3 (0–1)

Tj: Wolfsburg (5–1)

LASK–AZ 2–0 (1–0)

Tj: LASK (3–1)

Basel–APOEL 1–0 (1–0)

Tj: Basel (4–0)

FC Porto–Bayer Leverkusen 1–3 (0–1)

Tj: Leverkusen (5–2)

Basaksehir–Sporting CP 4–1 (2–0) – hosszabbítás után

Tj: Basaksehir (5–4)

Espanyol–Wolverhampton 3–2 (1–1)

Tj: Wolverhampton (6–3)

A kiemelt képen Kai Havertz, a Leverkusen játékosa. Fotó: MIGUEL RIOPA / AFP

Olvasói sztorik