Nemzetközi foci

Megkavarhatja a koronavírus az egész Európa-bajnokságot

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) figyelemmel követi a koronavírus terjedését, de még nem tudni, lesz-e hatása a járványnak a nyári Európa-bajnokságra.

A járvány azért lehet befolyással a kontinensviadalra, mert Róma az egyik helyszín – három csoportmérkőzés mellett egy negyeddöntő otthona –, és bár a fővárost eddig nem érte el, Európában Olaszországot sújtja legjobban a betegség.

Lombardia tartományban eddig négyen vesztették életüket, a fertőzöttek száma pedig 222 az országban: ebből 173-at Lombardiában, 33-at Veneto tartományban tartanak számon. Emilia Romagnában 18, Piemontban 3, a közép-olaszországi Lazióban ugyancsak 3 megbetegedésről tudnak.

Várakozó állásponton vagyunk. Minden országban figyelemmel követjük az eseményeket, a labdarúgásnak pedig igazodnia kell az adott ország rendelkezéseihez

– fogalmazott kedden Michele Uva, az UEFA alelnöke, egyben a végrehajtó bizottság tagja. Hozzátette: a sportesemény csak akkor marad el, ha a helyzet rosszabbra fordul. A vírus hatására zárt kapuk mögött rendeznek hat mérkőzést, köztük a Juventus–Internazionale rangadót az olasz bajnokság következő, 26. fordulójában.

Vincenzo Spadafora sportminiszter keddi bejelentése szerint Lombardia, Veneto, Piemont, Friuli Venezia Giulia, Emilia Romagna és Liguria régiókban vasárnapig gyakorlatilag minden sportesemény elmarad, és bár bizonyos mérkőzések kivételt jelentenek, azokat is nézők nélkül kell megrendezni.

Csütörtökön üresek lesznek a lelátók az Internazionale–Ludogorec mérkőzésen, az Európa Liga nyolcaddöntőjébe jutásért zajló párharc visszavágóján. A járvány miatt múlt vasárnap az Atalanta–Sassuolo, a Verona–Cagliari, a Torino–Parma és az Internazionale–Sampdoria találkozó elmaradt a Serie A-ban, míg a harmadosztály teljes hétközi fordulóját törölték.

Paolo Dal Pinto, a bajnokságot szervező Serie A elnöke javasolta a találkozók elhalasztása helyett a zárt kapus rendezést, mert a nyári Európa-bajnokság miatt a küzdelmeknek május 14-ig be kell fejeződniük.

A június 12-én kezdődő Eb-t 12 ország egy-egy városában rendezik, a Puskás Arénában három csoportmeccs mellett egy nyolcaddöntő lesz. A torna július 12-én a londoni fináléval zárul.

Kiemelt kép: Matteo Ciambelli / NurPhoto

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik